Zimsko jelo
138

Grahijada na Rujištu: Mostarci se takmičili u kuhanju najboljeg graha

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Nekoliko hiljada Mostaraca i njihovih gostiju provelo je ovu sunčanu nedjelju na popularnom izletištu Rujištu, učestvujući u tradicionalnoj Grahijadi.

Grahijadu četvrtu godinu zaredom organiziralo je PSD "Prenj" iz Mostara, a u službenoj konkurenciji sudjelovale su 34 ekipe.

Sead Divanović, predsjednik PSD Prenj imao je razloga za zadovoljstvo, kad se uzme broj takmičara, ali i onih koji su iskoristili ovu priliku da se druže i uživaju u lijepom vremenu i najboljem grahu.

"Ove godine, kao što je to bio slučaj i prošle, Grahijada je takmičarskog karaktera, 34 ekipe bore se za titulu najbolje. Kuha se slobodnim stilom, svako je imao slobodu da odabere koji će grah koristiti, te kako će ga pripremati. Takmičenje je vremenski ograničeno na dva sata", kazao je Divanović.

Pripremljene specijalitete ocijenjivao je petočlani žiri sastavljen od iskusnih planinara, sa zavidnim iskustvom u pravljenju, ali i probanju graha. Svoj najbolji grah ocjenjivala je i publika, mostarska raja.

"Kako su planinari zbog lošiji vremenskih prilika manje aktivni zimi, došli smo na ideju Grahijade. Ovakvo smo uspjeli privući pažnju brojnih građana Mostara, ali i onih koji dođu iz drugih gradova", izjavio je Sead Divanović.

Dragan Todorov na mostarsku Grahijadu došao je čak iz Opatije, kaže da je to glavna tajna njegovog specijaliteta.

"Osim graha, stavio sam soli, paprike, bibera, peršina, naravno suhog mesa, donio sam i mali dašak mora. Tako da je ovaj grah zaista poseban", veselo je kazao Todorov.

Odred izviđača "Stari Grad" je na Grahijadi na domaćem terenu, osim graha u drugom loncu se krčkala mućkalica.

"Grah je takmičarski, a mućkalica je onako za raju, za sve goste da se počaste. Naš grah je najbolji, u to se ne sumnja. Došli smo kao i ranijih godina da se družimo sa ostalim ekipama, ima planinara, naših kolega izviđača iz drugih odreda. Na Rujištu je danas lijepo i sunčano, idealno za druženje u prirodi", kazala nam je Amila Masleša iz Odreda izviđača "Stari grad".

Bilo je i onih poduzetnijih koji su na Rujište donijeli i šporet na drva, pekle su se tako pole, prižili uštipci, mnogo toga što je dobro išlo uz kuhano vino koje se prodavalo po povoljnim cijenama. Za sve posjetitelje bila je organizovana i tombola.

Najbolji grah po ocijeni stručnog žirija napravila je ekipa "Higijenski", druga je bila "Carina", a treći "Šlauferi".

Uz Grahijadu na Rujištu, kao i ranijih godina idu i saobraćajne gužve, pravi kolaps, na pristupnoj saobraćajnici. Mnogi koji su željeli doći na ovo mostarsko popularno planinsko izletište, vratili su se par stotina metara od odredišta.