Izvor zdravih masti
29

Gdje trebate izbjegavati korištenje maslinovog ulja u ishrani kako bi sačuvali njegova svojstva

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Maslinovo ulje jedna je od zdravijih namirnica koju možete svakodnevno koristiti, ali unatoč toj činjenici ne bi je trebalo koristiti baš u svim načinima pripreme obroka.
Kvalitetno maslinovo ulje bogato je zdravim masnoćama, antioksidansima i vitaminima, a zbog nekih načina pripreme može izgubiti određena svojstva. Pored toga, ovo ulje je na tržištu sve skuplje pa treba dodatno obratiti pažnju da se ono iskoristi na najbolji način.

Kao način pripreme koji treba izbjegavati je prženje hrane na maslinovom ulju. Iako je ono odličan izvor zdravih masti za ljudski organizam, postaje vrlo štetno kada ga koristimo za prženje hrane na visokim temperaturama. Zbog toga ga je najbolje koristiti u gotovim jelima kao što su salate.

Također, maslinovo ulje trebamo izbjegavati za marinadu mesa i povrća koje će se peći na roštilju. Iako, kao takvo nije štetno, ono gubi svoja najbolja svojstva. Meso i povrće za roštilj nije potrebno marinirati u ulju. Dovoljno je namastiti samo rešetke ulja, a za to se preporučuje masnoća koja se nalazi na mesu ili jednostavno suncokretovo ulje.

Postoji još jedna situacija gdje treba izbjegavati korištenje maslinovog ulja, a to je svakako nanošenje ovog ulja na lice kao kozmetičkog proizvoda. Iako se preporučuje da je dobro kao proizvod za kosu, maslinovo ulje zatvara pore na licu i zbog kojeg lice može biti sklono aknama.