Izbor TasteAtlasa
94

Gdje jesti najbolji hljeb na svijetu? Na listi top 50 se našao i somun

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Gdje jesti najbolji hljeb na svijetu?", pitanje koje su postavili iz TasteAtlasa, a među 50 najboljih vrsta hljeba na svijetu svoje mjesto našao je i somun.

Gastro vodič Taste Atlas angažovao je stručnjake koji su preporučili najbolja mjesta za probati hljeb u svijetu, a predstavili su i listu od 50 najboljih vrsta hljeba.

Prvo mjesto zauzeo je Roti canai - vrsta tradicionalnog malezijskog somuna koji se peče u tavi, a pravi se od brašna, vode, jaja i masti.

Na drugom mjestu je kolumbijski Pan de bono, a na trećem indijski naan s maslacem i bijelim lukom. Zatim, na 47. mjestu našao se i somun za koji navode da je sličan turskom specijalitetu nazvanom pide.

"Obično se pravi od kombinacije brašna, vode, soli i kvasca. Nakon što je tijesto pripremljeno, tradicionalno se peče u starim pećima, ali se danas somun uglavnom peče u rerni na visokim temperaturama", navodi se.

Ističu da postoji mnogo varijanti somuna, a neki kuhari na somun dodaju kim ili susam, dok drugi u tijesto dodaju ulje. Navode i kako se najčešće koristi kao "posuda za ćevape".

"Somun je nešto mekši od rođaka lepinje, a takođe je i aromatičniji, s boljom mogućnošću topljenja u ustima", piše TasteAtlas.

TasteAtlas je vodič za tradicionalnu hranu koji spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima.