Sajam jabuka
122

Gastro kutak u Goraždu: Sarajlije prave najbolje tufahije i desert od jabuka

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Osim u kvizu znanja na manifestaciji "Dani jabuke" u Goraždu, organizatori sajma, uz podršku Udruženja kuhara BIH i Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" te brojnih sponzora, dio programa tradicionalno posvete jabuci u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji.

Ovogodišnji gastro kutak u okviru sajma jabuke u Goraždu protekao je u znaku takmičenja u pravljenju tufahija i deserta od jabuka.

Pod budnim okom vrhunskih kuhara i stručnjaka u oblasti kulinarstva Hameda Turkušića, Elvira Smajlovića, Zakira Rokše i predsjednice žirija Ismete Reizović, svoje umijeće u pravljenju ovih poslastica pokazali su učenici iz Srednje škole "Stjepan Ivšić" iz Orahovica u Hrvatskoj, Ekonomsko-trgovinske škole iz Prijepolja u Srbiji, mješovitih srednjih škola iz Zenice i Tešnja, Srednje ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu, Srednjoškolskog centra iz Hadžića i Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda.

Prvo mjesto osvojili su učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu, drugi su učenici Mješovite srednje škole iz Tešnja, a treće mjesto pripalo je domaćinima, Srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić".