Umjetnost u kuhinji
93

Francuski slastičar pravi kolače inspirisane Rubikovom kockom

A. B.
Foto: My Modern Met
Foto: My Modern Met
Oduvijek je pravljenje hrane bila prava umjetnost, a francuski slastičari su otišli korak dalje u tome, pa od kolača prave ekstravagantne i ukusne kreacije. Jedna od takvih je i slatkiš inspirisan Rubikovom kockom, a koji ustvari predstavlja 27 pojedinačnih slatkiša poredanih u tri nivoa od po devet komada.

My Modern Met piše da je ovakav desert koji podsjeća na čuvenu mozgalicu osmislio šef Cédric Grolet koji radi u restoranu Le Dali u luksuznom pariskom hotelu Le Meurice i njegova oblast jeste upravo pravljenje ekstravagantnih slatkiša.

Maleni kolači koji podsjećaju na dijelove Rubikove kocke, ne samo da izgledaju nevjerovatno već imaju i zanimljive kombinacije ukusa. Između ostalih, tu su kajsija i ruzmarin, kao i trešnja i estragon.

Kreativni slastičar Grolet se odrekao palete boja koja je inače specifična za Rubikovu kocku te je odabrao neke zanimljive kombinacije. Među njima se nalaze i one sjajne, zatim, slatkiši sa slojevima dekoracije, a jedna cijela kocka je sastavljena od kockica jarko zlatne boje.

Ova sasvim drugačija kocka od slatkiša nije napravljena tako da predstavlja zagonetku za rješavanje i mozganje, već upravo kao neobični i prelijepi desert.

Jedina zagonetka je kako odoljeti i ne pojesti sve odjednom, a sve kako bi čarolija duže trajala.