"Torte i to"
58

Festival torti u Mostaru oduševio ljubitelje slatkiša, prikupljena pomoć za mališane

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Ne sjećamo se kad je mala dvorana Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače bila u atraktivnijem izdanju kao večeras. Festival torti "Torte i to" oduševio je prisutne, posebno one najmlađe, ali i prikupio lijepu svotu novca jer je bio i humanitarnog karaktera.

Festival je organizirala Udruga Kulturist, a Romela Bagarić kaže kako je ovo četvrto izdanje ove manifestacije koja polako postaje i tradicija u praznično vrijeme.

"Događaj je i humanitarnog karaktera jer prikupljena sredstva od prodaje svih torti idu za bolesnu djecu. Festival je kroz ove godine uspio i od žena koje su pravile kolače samo za svoje potrebe, napraviti uspješne slastičarke. One su imale afinitet, ali mi smo ih uspjeli predstaviti javnosti i danas su vrhunske", kazala je Bagarić.

Organizatorica nam kaže kako od svih torti najviše voli Švarcvald, kako je to najbolji spoj različitih ukusa.

Najzanimljiviju tortu na festivalu napravila je Šefika Kevrić iz Jablanice. Njeno pravo majstorsko djelo bila je torta s prigodnim Djeda Mrazom. Kaže nam kako se ovim hobijem bavi sedam godine i kako je to ispunjava posebnom energijom.

"Ovo mi je treći put da sam na festivalu, poklonim svaki put nešto drugo. Što se tiče ukusa uvijek najbolje idu čokoladne i voćne, ali je danas glavni faktor izgled, a tu djeca kreiraju trendove", kazala nam je Šefika.