EP: Voćni sok neće smjeti da sadrži šećer

S
SRNA
27.12.2011. u 13:50
0
2
EP: Voćni sok neće smjeti da sadrži šećer
0
EP: Voćni sok neće smjeti da sadrži šećer
U skladu sa novim pravilima za označavanje voćnih sokova i nekatara koja je usvojio Evropski parlament, voćni sokovi neće smjeti da imaju dodatak šećera ili zaslađivača, dok se nektarima, koji se izrađuju iz voćne kaše s dodatkom vode, smije dodavati šećer ili zaslađivač. Oznake `bez dodatka šećera` neće biti dozvoljene na nektarima koji sadrže umjetne zaslađivače, poput saharina, kako bi se izbjegla moguća zabuna.
Do sada je mješavina 90 posto soka od jabuke i deset odsto soka od jagode mogla da nosi naziv sok od jagode, dok će ubuduće naziv morati da glasi sok od jabuke i jagode.

Generički naziv miješani sok smjeće da nose samo sokovi u kojima postoje tri ili više voćnih sastojaka.

"Poslanici znaju da potrošači, posebno dijabetičari, roditelji i ljudi na dijeti, žele da razlika između soka i nektara bude jasno naznačena, kao i da bude jasno dato do znanja da li postoji u soku bilo kakav zaslađivač", navodi se u saopštenju evropskog parlamenta.

Nova pravila propisuju da svi sokovi od naranče, uvezeni ili s područja EU, moraju da budu čisti ako se žele prodavati pod tim nazivom ili u nazivu proizvoda moraju sadržavati i mandarinu, ako je prisutna.

Nova pravila mora još da potvrdi i Vijeće EU.

Proizvodi koji su stavljeni na tržište ili su označeni prije stupanja na snagu novih pravila moći će se prodavati još najviše tri godine. Zemlje članice EU moraju da u roku od 18 mjeseci ažuriraju svoje nacionalno zakonodavstvo.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: