Slatka dilema
65

Dva prijedloga za tradicionalnu bajramsku slasticu: Tirit i carska baklava

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Praznici su uvijek vrijeme rezervisano za obilje raznovrsne hrane, posebno slatkih jela. Tako je i za Bajram tokom kojeg je, pored svih vrsta kolača, baklava neizbježna. Postoje razni recepti za baklavu, a svaka domaćica će uvijek reći da je baš njen recept onaj pravi.

Mi vam donosimo dva prijedloga za ovu tradicionalnu bajramsku slasticu, jedan je tirit baklava, a drugi carska baklava.

Za tirit baklavu su potrebna dva pakovanja jufki, 1 kilogram oraha, puter, tirit i agda. Agdu pripremiti od dva kilograma šećera, 12 fildžana vode, 1 limun i 1 vanilin šećer.

Tirit ćete pripremiti tako što ćete puteru omekšanom na sobnoj temperaturi dodati kašiku ulja, a onda dodavati jedno po jedno žumance, te jedno cijelo jaje i mutiti u pjenastu masu. Potom u smjesu dodavati pomalo brašna dok ne dobijete zrnasti tirit. Količina svega zavisi od veličine tepsije u kojoj ćete peći baklavu. Naprimjer, za jednu klasičnu tepsiju potreban vam je jedan puter, 7 jaja i otprilike 600 grama brašna.

Svaku jufku premažite puterom i na svaku drugu stavite tirit pa orahe i tako naizmjenično. Baklavu isijecite prije pečenja, a kada se ispeče, mlaku je zalijte mlakom agdom.

Tirit baklava
Tirit baklava

Za carsku baklavu potrebno je: 3 jaja, 200 grama šećera, 300 grama lješnjaka, 250 grama grožđica ili brusnica, jedan puter i pola kilograma jufke.

Jaja umutite pjenasto sa šećerom pa dodajte lješnjake, pečene i sitno samljevene. Svaku jufku je potrebno premazati puterom, staviti fil na jedan dio jufke i zarolati.

Carska baklava
Carska baklava

Peći na 200 stepeni nekoliko minuta pa smanjiti temperaturu na 100 stepeni i peći još pola sata. Agdu napraviti kada je baklava već pečena, od kilograma šećera i 7,5 decilitara vode. Kuhati je samo dok se šećer ne istopi, bez ukuhavanja. Baklavu preliti agdom dok je vruća.

Prijatno!