Recept Hamida Hadžića
89

Donosimo recept za staro bh. jelo: Za iftar se počastite telećim šiš-ćevabom

L. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Teleći šiš-ćevab je staro bosanskohercegovačko jelo, nekad se pravilo od janjetine, a danas ga možemo vidjeti u raznim modifikacijama. Jedan od najpoznatijih bh. kuhara i šef kuhinje hotela Hills Hamid Hadžić objasnio je zašto se ovo jelo zove ovako i kako se pravi.

"Teleći šiš-ćevab je, prema mom mišljenju, a iz iskustva rada s najboljim bh. orijentalnim kuharima, najoriginalniji način pravljena šiš-ćevaba i nešto što mi kao Bosanci i Hercegovci trebamo njegovati", govori Hadžić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pored ovog šiš-ćevaba, imamo još raznih "ćevaba" koji se prave u našim krajevima: sitni, hadžijski, sarajevski, vinogradarski, slatki i čak ćevab od mrkve. "Ćevabiti" znači određenu namirnicu dinstati u malo vode ili u sopstvenom saftu.

"Želim naglasiti da sam nebrojno puta u našim objektima pročitao da se ovo jelo izgovara i piše kao ćevap, što je velika greška u samom nazivu jela i kao ugostitelj sam više puta dobronamjerno ukazivao na sam naziv jela", objašnjava

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Način pripreme:

Normativ za četiri osobe: 600 grama teleće plećke, 200 grama crvenog luka, 200 grama mrkve, jedan lovorov list, biber u zrnu, karanfilčić, 60 grama putera, ulje, paradajz pire i začini po potrebi.

Teleće meso od plećke isjeći na komade dimenzija 1,5x1,5 centimetara, izrezati mrkvu na "šajbe", odnosno kolutove, luk srednje veličine izrezati na osam dijelova, a ako je manja glavica, onda na šest ili četiri.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na čačkalicu redom stavljamo komad mesa, luk, mrkvu i na kraju završavamo još jednim komadom mesa. U pogodnu šerpu složiti već pripremljene ćevabe, zaliti vodom, dodati soli, bibera u zrnu, lovorov list, jedan karanfilčić, puter, peršun i dinstati 40 minuta dok meso ne bude gotovo.

"Lično preporučujem da se ćevab tokom kuhanja prekrije pogodnim tanjirom, da se to sve radi na nešto nižoj temperaturi, kako bi se meso 'ćevabilo' u sopstvenom saftu i na kraju dobilo pravi okus", govori Hadžić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kada je ćevab gotov, u drugoj posudi ili tavi treba napraviti zaljev za šiš: dodati puter i malo ulja, kako puter ne bi zagorio, prepržiti malo paradajz pirea i zaliti ga saftom iz šerpe u kojoj se ćevab dinstao te na kraju dodati začine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prilikom serviranja ćevab složiti prema sopstvenoj ideji i preliti ga zaljevom koji smo ranije pripremili. Uz ćevab se može servirati kuhani krompir ili riža.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Bosanska kuhinja uvijek uz ćevabe i slična jela servira pavlaku ili kajmak, što je također moja preporuka", kaže nam Hamid.