Britansko istraživanje
0

Doner kebab - šokantne količine masti i soli

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Doner kebab je omiljeno i jeftino jelo, kako u BiH, tako i drugim zemljama, a posebno u Velikoj Britaniji gdje je kebab uobičajeni fast food i može se kupiti na svakom uglu.

Ispitivanjem kvaliteta hrane, britanska inspekcija za kontrolu hrane došla je do nekih poražavajućih činjenica o kebabu, omiljenom orijentalnom jelu engleske metropole.

Naime, istraživanje je dokazalo da jedna porcija kebaba sadrži 98% dnevne količine soli koja treba organizmu, više od 1000 kalorija (pola preporučene dnevne doze) i čak 150 % zasićenih masnoća, prenosi Reuters.

Porcija kebaba sa hljebom, salatom i preljevima sadrži oko 2000 kalorija, te 350 % zasićenih masti.

'Nismo nikad ni mislili da je kebab najzdravije jelo na svijetu, ali prilikom analize smo se ipak iznenadili. S ovom količinom soli i masti, kebab je nešto čega bi se ljudi zasigurno trebali kloniti', rekao je Geoffrey Theobald, direktor regulatornih servisa (LACORS) u Velikoj Britaniji.

Također, testovi su pokazali da su mnogi prodavači kebaba lagali o porijeklu mesa u jelu, tako da je u mnogim testiranim kebabima pronađena svinjetina, dok su njihove radnje imale oznaku 'halal'.

'Potpuno je neprihvatljivo da su muslimani jeli tu hranu mada im je ona vjerom zabranjena. Ako je oznaka na proizvodu lažna, onda se radi o obmani kupaca', dodao je Theobald.

Vezani članci