Gastro
253

Domaće i organsko: Džemovi, sokovi, sirupi, pekmezi, ajvar, sirće i bestilj sa Tjentišta

Piše: L. Č.
(Foto: Domaći proizvodi Kovač)
Obrtnička djelatnost "Domaći proizvodi Kovač" sa Tjentišta se bavi proizvodnjom domaćih organskih proizvoda - džemova, sokova, sirupa, pekmeza, ajvara, sirćeta i sirupa od ljekovitog bilja, koji se mogu kupiti na sajmovima domaćih proizvoda.

Posao su započeli 2010. proizvodnjom ajvara i bestilja, a danas u svojoj ponudi imaju pedesetak različitih artikala koji su spremljeni na prirodan način - oko 30 različitih vrsta sirupa, osam vrsta džemova, četiri vrste pekmeza, osam vrsta slatka, sirće, ajvar i bestilj.

Obrtnička djelatnost "Domaći proizvodi Kovač" osnovana je 2014. godine, a svoje proizvode uglavnom plasiraju u Sarajevu po sajmovima.

Porodica Kovač dolazi sa Tjentišta, mjesta okruženog planinama Vučevo, Zelengora, Volujak te Maglić. Upravo sa i ispod tih planina, netaknute prirode na poreko 1.700 m nadmorske visine ubiru sirovine za proizvodnju svojih proizvoda (borovnice, brusnice, kupine, maline, kopriva, jaglac...).

Voćnjaci i bašte iz kojih dobijaju sirovine su smješteni u Mrkaljima, selu nadomak Tjentišta.

U svojoj ponudi porodica Kovač ima preko 50 vrsta različitih artikala, a najviše se traže pekmezi od jabuke, kruške, šipurka i zukve (divlja jabuka), koji je najpopularniji. Dosta su traženi i sirup od grožđa, višnje, slatko od maline... U ponudi imaju i sirup od borovih iglica, protiv kašlja, za iskašljavanje i za zdravlje pluća, kao i tahin pekmez za zdravlje štitne žlijezde. Tu je i preparat imunostimulator čija je baza pekmez od divlje jabuke, a sadrži još i orah, badem, lješnik, lan, susam, suhe grožđice, brusnica, sjemenke tikve i sjemenke kajsije.

"Glavni krivac za ovo sve je moja supruga Senada koja se najviše bavi ovim poslom, uz pomoć mene, naše djece i roditelja. Ona koristi literaturu od starih travara, a dosta toga se može pronaći i na internetu, te je uspjela usavršiti svoje znanje", kaže Ramiz Kovač za Klix.ba.

Na upit o tome da li je ovaj posao unosan, te može li se živjeti od njega, naš sagovornik odgovara:

"Može se živjeti na način da se preživljava, ali se ne može ništa steći u smislu zaliha. Ali se i puno radi. Potrebno je puno truda, rada, odricanja i ulaganja za ovaj posao... sve košta", kaže Ramiz Kovač.

Obrtnička djelatnost "Domaći proizvodi Kovač" članica je udruženja "Kupujmo domaće", na njihovim se proizvodima nalazi zvijezda kao oznaka domaćeg proizvoda.

Osamdeset posto proizvoda prodaju svojim stalnim mušterijama i kažu kako su najsretniji kad im se mušterija vrati ili dođe sa preporukom.