Nutricionisti upozoravaju
62

Dimljeni losos ima visok udio proteina, ali i visok udio soli i masti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nekada je serviran samo u posebnim prilikama, a danas je dimljeni losos široko rasprostranjena namirnica koja je glavni sastojak mnogim jelima. Riječ je o ukusnom sastojku kojeg možete konzumirati vrućeg ili hladnog, no budite oprezni jer je riječ o namirnici koja ima visok udio soli i masti.

Vrući i hladni dimljeni losos nutrocionistički su veoma slični - imaju visok udio proteina, ali i visok udio soli i masti. Ipak, iako ima veći udio masti, losos sadrži zdravu omega 3 masnu kiselinu i jednostruko zasićene masti koje se smatraju korisnima za naše zdravlje.

U isto vrijeme, oba tipa dimljenog lososa dobar su izvor B vitamina koji nam je potreban za energiju, selena koji poboljšava funkciju našeg imunološkog sistema i viramina D koji pomaže regulisanje kalcija i fosfara u tijelu koji su važni za zdravlje kostiju i zuba.

S obzirom na visok udio masti i soli, nutrcionisti preporučuju da porciju dimljenog lolosa (oko 85 grama) konzumirate najviše jednom sedmično.

Nutricionisti savjetuju i da prilikom kupovine dimljenog lososa provjerite jesu li mu dodani sastojci kao što su dodatna so ili šećer koji pojačava okus. Najzdravija opcija je kupiti dimljeni losos bez ikakvih dodataka.