Gastro
0

Dijeta s gljivama spas za praznike

Sarajevo-x.com
Za sve one koji su zabrinuti zbog viška kilograma koji su neizbježni tokom novogodišnjih praznika, britanski stručnjaci preporučuju ishranu bogatu gljivama. Naime, nova studija je pokazala da su osobe koje su četiri puta sedmično, tokom pet sedmica, umjesto mesa konzumirale gljive uspjele izgubiti oko šest kilograma.

U istraživanju je sudjelovalo deset dobrovoljaca, i to jedan muškarac i devet žena starosne dobi od 25 do 61 godine. Tokom petosedmičnog eksperimenta, ispitanici su ukupno izgubili 57,6 kg, a jedan od ispitanika izgubio je čak 9,5 kg.

"Gljive su savršena zamjena za meso te su od velike pomoći onima koji se pate s viškom kilograma, jer onda ne moraju praviti radikalne promjene u prehrambenim navikama. Uz to, gljive su namirnice na koje ne morate trošiti puno novaca", istakla je u razgovoru za Daily Telegraph Sarah Schenker, nutricionistkinja koje je vodila ovo istraživanje.

Prema riječima stručnjaka, gljive su i dobar izvor vitamina D. Jedno uobičajena porcija u kombinaciji sa petominutnim sunčanjem, dovoljna je da zadovolji dnevne potrebe za ovim vitaminom.