Zašto da ne
8

Dan započnite chia pudingom, ukusnom i zdravom poslasticom koja mijenja doručak

E. Lj.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Chia puding je ukusan i zdrav desert koji svakodnevno možete konzumirati bez grižnje savjesti. Možete ga konzumirati kao brzu zdravu poslasticu, no imajte na umu da je odlična zamjena za doručak.

Mnogo je razloga zbog kojih biste trebali početi konzumirati chia sjemenke. Odličan su izbor ako imate probavnih problema, jer ljekovito djeluju na probavni trakt i poboljšavaju apsorpciju nutrijenata u crijevima. Osim toga, chia sjemenke su bogate željezom, kalcijem, magnezijem manganom i cinkom te vitaminima B grupe.

Glavni su sastojak chia pudinga čija je priprema toliko jednostavna da ga možete ponijeti na posao. Za pripremu vam je potrebno 50 ml biljnog mlijeka, 3 supene kašike chia sjemenki, 1 supena kašika ovsenih pahuljica, pola banane, jedna manja nektarina, svježe kupine, bademov puter i pola male kašike cimeta.

Chia sjemenke sameljite i ostavite sa strane. U međuvremenu, u blender stavite biljno mlijeko i pola banane i izmiksajte. U tu smjesu dodajte chia sjemenke, ovsene pahuljice, bademov puter i cimet i sve dobro promiješajte. Nakon toga, sipajte u teglice ili posude za posluživanje i stavite u frižider na minimalno sat vremena. Prije konzumiranja stavite nektarine i kupine i uživajte u zdravom obroku.