Jednom se živi
26

Da li biste probali sladoled napravljen od insekata?

K.B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mljevene ličinke pomiješane s prirodnim sastojcima čine ovaj sladoled luksuznim specijalitetom. Da li biste takvu slasticu probali?

Nakon dugog dana provedenog na vrelom južnoafričkom suncu sladoled definitivno zvuči kao odlična ideja. Biste li mogli uživati u njemu ako bi vam rekli da je napravljen od insekata?

Startup iz Cape Towna Gourmet Grubb se nada da će njihov sladoled od insekata uvjeriti svijet proširiti vidike i početi konzumirati insekte. Luksuzni sladoled koristi Ento mlijeko (EntoMilk), koje je napravljeno miksanjem ličinki tropskih insekata, a najčešće koriste crnu vojničku muhu (Hermetia illucens). UN predviđa da bi svijet do 2050. godine trebao udvostručiti proizvodnju hrane kako bi nahranio svjetsku populaciju. Zato su promovirali farme insekata kao alternativni izvor održivog proteina i ovaj startup je uvidio potencijal o kojem UN govori.

Svi vole sladoled

Gourmet Grubb želi promijeniti način na koji ljudi gledaju na proizvodnju i korištenje insekata u prehrani. Iako je procijenjeno da ljudi širom svijeta konzumiraju svakog dana preko 1.900 vrsta insekata, insekti se tek trebaju probiti do zapadne kuhinje.

Sladoled ovog startupa uključuje okuse čokolade, maslaca od kikirikija i božićnih začina. Ento mlijeko (EntoMilk) ima "zemljani okus" što sladoledu daje bogat, kremasti okus. Ovaj sladoled je bogat hranjivim tvarima. Sadrži do pet puta više proteina od onog koji možemo naći u drugim mliječnim proizvodima.

Leah Bessa, vlasnica Gourmet Grubba je za CNN istaknula da su insekti hranjivi i puni hranjivih tvari kao i riba i meso. Oni su puni masti, proteina i minerala. Crna vojnička muha u sebi sadrži proteine i masti koji se mogu usporediti s onim koji se nalaze u govedini. Cink, željezo i kalcij su zastupljeniji u ličinkama nego što su u govedini. Ento mlijeko je bez laktoze i glutena i za razliku od običnog mlijeka ne sadrži šećere i ugljikohidrate.

Dobar je za okolinu

"Mi smo odlučili usredotočiti se na industriju hrane koja je pod velikim pritiskom zbog brige za životnu sredinu i dobrobiti životinja. Insekti nisu osjećajna bića i oni rastu jedino u uvjetima koji im omogućavaju napredovati, pa su uvjeti za njihovo uzgajanje povoljni i idu u korist očuvanja dobrobiti životinja", istaknula je Bessa.

Prema riječima ljudi iz Gourmet Grubba, litru Ento mlijeka je mnogo efikasnije proizvesti od bilo kojeg drugog mlijeka ili mliječnog proizvoda. Insektima je potrebno veoma malo vode i prostora kako bi rasli. Oni proizvode malo plinova u usporedbi s tradicionalnom stokom.

Kako se insekti mogu uzgajati u malom kontroliranom prostoru, tako se mogu uzgajati i u urbanim sredinama, da bi se smanjio negativan utjecaj koji stvara prijevoz mlijeka do grada. Ovo također znači da je malo vjerojatno da će na insekte utjecati vanjska promjena klime, koja inače utječe na stoku i usjeve.

Budućnost hrane?

Sladoled Gourmet Grubb startupa se služi samo u Južnoj Africi, ali se predviđa da bi globalno tržište jestivih insekata trebalo dostići vrijednost od 1,2 milijarde do 2023. godine.