Ukusno i slasno
42

Čokoladna zimska torta idealan je izbor za novogodišnje praznike

Klix.ba
Ako očekujete goste, možete biti sigurni da je čokoladna zimska torta pravi izbor, jer je to poslastica koju apsolutno svi vole. Ova čokoladna torta idealna je za poklon i lijepo iznenađenje najmilijima.

Priprema se brzo i lako, a okus je prosto nevjerovatno dobar.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu biskvita su sljedeći:

1 Muffins čokolada Dolcela 2 jaja 100 ml ulja 100 g čokolade 30 ml likera od badema (ili narandže)

Fil:

1 Puding okus čokolada Dolcela 400 ml mlijeka 100 g čokolade 60 g šećera 1 Bourbon Vanilija šećer Dolcela 80 g maslaca 100 g Lino Lade Gold 4-5 korneta (raznih veličina) kokos u prahu za posipanje bijele i zlatne kuglice za ukrašavanje

Način pripreme:

Mješavinu za kolač uspite u posudu i dodajte jaja, ulje, liker i 150 ml vode. Pomiješajte mikserom u jednoličnu smjesu pa umiješajte istopljenu čokoladu.

Tijesto izlijte u maslacem namazan kalup za torte prečnika 24 cm. Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 25 minuta.

Za to vrijeme napravite kremu. Prašak za puding pomiješajte sa šećerom i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja i dodajte čokoladu da se otopi.

Umiješajte pripremljenu smjesu i kuhajte nekoliko minuta da se puding zgusne. Sklonite s vatre i odmah dodajte maslac.

Dobro promiješate i ostavite kremu da se hladi, pri tome više puta promiješajte smjesu da se izbjegne hvatanje korice na površini.

Kad je biskvit pečen i ohlađen prerežite ga popola i premažite kremom. Poklopite drugim dijelom biskvita i ostavite u frižderu da se krema dobro ohladi.

Premažite površinu torte Lino Ladom Nougat. Kornete (koje narežete na razne veličine) također premažite Lino Ladom Nougat i složite po površini.

Sve pospite kokosovim brašnom i ukrasite bijelim i zlatnim kuglicama.