Koje vam je najdraže?
87

Ćevapi, šiš-ćevap i sitni ćevap: Evo po čemu se sve ova tri tradicionana jela razlikuju

D. J.
Ćevapi su jelo od mljevenog mesa koje se priprema na žaru i koje se tradicionalno poslužuje u zemljama jugoistočne Europe odnosno na području Balkana.

Smatra se nacionalnim jelom Bosne i Hercegovine, a također je uobičajeno u Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ćevapi ili ćevapčići obično se poslužuju u grupama od pet do deset komada na tanjiru ili u somunu, često sa sjeckanim lukom, kajmakom ili ajvarom (po želji).

Iako ima slično ime, sitni ćevap je sasvim druga vrsta jela. To je također tradicionalno bosansko jelo uz koje se dobro kombinuju svi slani prilozi.

Juneće meso se izreže na kockice. Isjecka se crveni i bijeli luk, te peršun i celer, posoli, doda biber u zrnu. To sve skupa s mesom se

stavi na masnoću i dinsta sve dok ne uvrije voda koju pusti meso i povrće pri dinstanju. Zatim se nastavlja kuhanje tihoj vatri i dodaje se malo ukuhanog paradajza i mljevene paprike. Kada je meso mekano, zaliti vodom da prokuha. Prilikom serviranja kutlačom se odgurne suvišna masnoća i sitni ćevap se servira u vlasitom saftu. Sitni ćevap obično se služi uz rižu, ali može i uz neke druge priloge.

Za razliku od ćevapa koji se jedu prstima ili nožem i viljuškom, sitni ćevap se jede kašikom.

Šiš-ćevap je bosanskog tradicionalnog jelo koje se priprema brzo i jednostavno, a voljet će ga svi oni koji su ljubitelji mesa i povrća. Teletinu ili piletinu isijecite na krupnije kockice. Paradajz, paprike i luk također isijecite na krupnije kockice. Radi ljepšeg kolorita možete koristiti ljubičasti luk.

Na štapić redajte sastojke, ali gledajte da počnete i završite kockicom mesa. Dakle meso, crvena paprika, meso, žuta paprika, meso, luk, meso, zelena paprika, meso, paradajz, meso. Začinite.

Na vrelom ulju ispržite šiš-ćevap. Kada sve ispržite, počnite pripremati umak. Umak se pravi od ostatka povrća. Morat ćete dodati još jednu mrkvu koju trebate isjeckati na krugove, malo peršuna i bijeli luk.

U šerpu stavite malo putera, istopite ga i dodajte luk. Potom dodajte mrkvu i bijeli luk te propržite. Zatim dodajte paprike, peršun i paradajz te jedan krompir isjeckan na sitnije kockice. Dodajte 200 ml vode i ostavite da se kuha na tihoj vatri.

Banjalučki šiš-ćevap se razlikuje od običnog ćevapa po svom izgledu i obično je ljući nego klasični ćevap. Ukratko šiš ćevap je dulji i kroz sredinu nataknut na štapić.

Kada radite šiš ćevape umjesto papra uzmite jednaku količinu ljute tucane paprike i sam ćevap razvaljajte na duplu dužinu. Šiš ćevapi neka odstoje sat-dva u hladnjaku te ih tada probijte kroz sredinu štapićem. Pečenje šiš ćevapa je jednostavnije budući da se zbog štapića vrlo lako okreću.