Ojačajte imunitet
11

Čaša puna antioksidansa: Gusti sok od crnog grožđa

Piše: Maja Pilav
Odličan izbor za doručak, ili barem za prvi doručak, da biste dan započeli sa čašom punom zdravlja.

Kada pažljivo biramo namirnice za doručak koje ne opterećuju organizam, tijelu dajemo vrijeme i snagu da se izbori s nedaćama - bilo da smo nešto jučer kasno večerali ili da jednostavno ojača imunitet i očisti se od toksina.

Grožđe je niskokalorično pa je dobar saveznik prilikom mršavljenja. Šećer iz grožđa brzo ulazi u krvotok, tako da je odlična pratnja uz fizički i psihički napor. Odaje ga tamno ljubičasta boja da je iznimno bogat antioksidansima, koji se bore protiv slobodnih radikala, čuvaju naše zdravlje i mladolik izgled. Grožđe je izuzetno dobro i za čišćenje organizma.

U grožđu ima vitamina A, C i B kompleksa, minerala poput kalcija, magnezija, mangana, željeza, selena i kalija. Djeluje protuupalno, antivirusno i antimikrobno. Bori se protiv raka, anemije, zatvora i umora.

Crno grožđe je mnogo zdravije, pogotovo sa košpama. Zato iscijedite ili izblendajte domaće neprskano crno grožđe sa kožom i košpama da dobijete najveće dobrobiti za organizam.

Za gusti sok od grožđa je potrebno:

  • 1 čaša biljnog mlijeka,
  • 1 prepuna čaša boba crnog grožđa,
  • 1 banana, smrznuta ili svježa.

Dodajte po želji kašikicu ječmene trave u prahu ili drugog superfood praha po izboru, za dodatnu injekciju imunitetu. Sastojke stavite u blender i izmiksajte.

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte kako biste zdravu hranu lako napravili sami. Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.