Veganski recept
19

Brz i jednostavan voćni jogurt od jagode

Piše: Maja Pilav
Bobičasto voće je naš spas, zahvaljujući antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala. Naše zdravlje je konstantno na udaru.

Oksidacija ubrzava proces starenja, oštećuje stanice i doprinosi razvoju bolesti. Bobičasto voće otkriva svoju moć upravo dubokim i lijepim bojama crvenih i plavih nijansi. Branje bobičastog voća, pronalazak zrelih plodova među lišćem, izbjegavanje nezrelih bobica i trnja, uzemljuje i uvodi vas u stanje meditacije. A ako ih berete u svom vrtu, neprskane, i pojedete neoprane, dobit ćete dodatnu dozu vitamina B12.

Jagode su slatka ljetna superhrana. Daju nam vitamine A, B skupine i C koji pomaže u prevenciji prehlada, gripa i infekcija disajnog sistema. One pomažu i zdravlje srca, smanjuju kolesterol, a trebale bi biti svakodnevna namirnica osobama sa autoimunim poremećajima. U jagodama ima i minerala poput mangana, željeza i cinka.

Pošto su odlične za probavu a sadrže malo kalorija, obavezan su saveznik skidanju kilograma. Dodajte ih smoothiju, voćnoj ili zelenoj salati, za užinu u bilo koje doba dana.

Za voćni jogurt od jagode pripremite sastojke:

  • 15 jagoda,
  • 100 g indijskih oraščića, namakanih sat vremena,
  • 2 supene kašike soka limuna,
  • 2 supene kašike javorovog sirupa, ili hurmi po želji.

Sve sastojke blendajte dvije-tri minute dok ne dobijete kremastu smjesu i to je to. Jogurt rashladite u frižideru. Servirajte uz musli, chia puding ili svježe voće. Kada nije sezona jagoda, koristite smrznute, samo ih prvo odledite. Prijatno.

Na Instagram ili Facebook stranici bistro i prodavnice Zdravo možete pratiti novosti. Povežite se putem emaila [email protected] ili telefona 060 348 28 38. Na stranici www.zdravoizdravije.com možete pronaći jednostavne recepte kako biste nešto iz njihove ponude mogli lako napraviti i sami.