Eurovip
1

Promo / Brazil kava je idealan napitak za kraj druženja s gostima

Sponzorirani članak
Uz dobru volju i malo truda, vaši će se gosti uvijek osjećati ugodno, a druženje će proteći upravo onako kako ste zamislili.

Gosti se obično pozivaju usmenim putem, osim ako se radi o izuzetno svečanom događaju. Goste se poziva nekoliko dana ranije, kako bi se i gosti i domaćini imali vremena pripremiti.

Prije dolaska gostiju potrebno je prozračiti stan. Potrebno je pripaziti da u stanu nije pretoplo jer će to uspavati društvo, ali ne smije biti ni prehladno. U predsoblju je potrebno pripremiti vješalice za kapute, u kupatilu staviti novi sapun, čiste male peškire i toaletni papir. Isto vrijedi i za WC. Na sto je potrebno postaviti nekoliko mirisnih svijeća; one će poslužiti kao ukras i osvježiti prostor. Goste treba dočekati lijepo uređen jer se time iskazuje poštovanje prema njima.

Kad gosti pozvone, ne smiju čekati ispred vrata. Goste dočekuju domaćica i domaćin koji im pomažu da odlože svoje stvari. Gosti se uvode u prostoriju za druženje i, ako ima još gostiju, domaćini ih međusobno upoznaju. Muškarac se prvi predstavlja ženi, mlađa osoba se predstavlja starijoj, bračni par se predstavlja zajedno. Nije pristojno prekidati razgovor dvoje ljudi da biste nekog predstavili.

Ako jedan od domaćina uvodi goste, a drugi je u sobi sa drugim gostima, on ustaje kada uđe novi gost i polazi mu u susret.

Ako se gosti međusobno slabo poznaju ili ako su im interesi različiti, domaćini trebaju usmjeravati razgovor tako da svima bude ugodno i zanimljivo.

Za vrijeme svake posjete, goste treba nečim ponuditi. Ako je posjeta kratka, dovoljno je poslužiti kafu ili sok. Ukoliko se gosti duže zadržavaju potrebno je uz piće priredite malu zakusku (mali sendviči, sitni kolači).

Tokom razgovora potrebno je izbjegavati teme koje bi mogle izazvati žučne rasprave i uvrijediti gosta.

Prije nego započnete s jelom potrebno je sačekati 15-ak minuta na zakašnjele goste.

Domaćini se trebaju baviti gostima. Za vrijeme jela, ne treba pretjerivati s nuđenjem. Ponudite jednom i, ako netko odbije, prihvatite to bez komentara.

Običaj je da druženje završi uz kafu, a iz Eurovipa preporučuju Cafe Brazil.

Pospremanje nakon druženja je obveza domaćina.

Znak za završetak posjete daju posjetitelji.

Kada gost odlazi, domaćica i domaćin ga ispraćaju do vrata. Ako jedan dio gostiju ostaje i dalje, jedan od domaćina ispraća goste koji odlaze, a drugi ostaje sa ostalim gostima. Ako je samo jedan domaćin, on ispraća goste i upućuje ispriku onima koji ostaju jer ih nakratko ostavlja same.

Gostima treba toplim riječima zahvaliti na njihovu dolasku.