|

Avokado spada u red najzdravijih namirnica na planeti

Avokado spada u red najzdravijih namirnica na planeti
54
Klix.ba
18.6.2019. u 10:02
8
komentara
54

dijeljenja
Avokado spada u red najzdravijih namirnica na planeti Ilustracija: Shutterstock
Možete li vjerovati da je sve do prije nekoliko godina bio sveprisutan mit da je avokado štetan zbog visokog sadržaja masti i kalorija? Danas se ovo voće smatra superhranom zbog velikih dobrobiti za zdravlje, a da ne spominjemo nevjerovatno kremast okus i teksturu.
Sadrži mnoštvo vitamina i drugih hranjivih sastojaka, a postoji nekoliko različitih metoda za konzumiranje i korištenje ovog voća - od maski za lice do ukusnog sladoleda pa čak i boje za tkaninu.

Tokom godina avokado je postao izuzetno popularan, a uzgajivači voća širom svijeta su uveliko povećali njegovu proizvodnju.

Avokado ima mnogo toga da ponudi, a ljekari su nedavno izdvojili samo neke od njih.

Naime, avokado sadrži više kalija od banana, a kalij je izuzetno dobar za regulaciju krvnog pritiska. Također, on sadrži mnogo zdravih mononezasićenih masti koje su sastavni dio svake zdrave dijete, prenosi Health24.

Polovina avokada sadrži manje kalorija od jednog malog pakovanja kikirikija te nešto manje kalorija od parčeta cheddar sira. Isto tako, avokado sadrži i folnu kiselinu koja je od izuzetne važnosti za sve žene koje su trudne ili namjeravaju u skorijem periodu imati djecu.

Ovo voće se smatra superhranom i zbog toga što obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim fitohemikalijama. Mononezasićene masnoće ubrzavaju metabolizam i indirektno sprečavaju prejedanje, a također stvaraju osjećaj sitosti.

Avokado je poznat i po tome što sadrži lutein i zeaksantin koji su dobri za zdravlje očiju, a također sprečava i pojavu brojnih kardiovaskularnih oboljenja.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...