{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Arduana Pribinja: Ljubav prema kuhinji naslijedila sam od majke

14.10.2018. u 22:24
308
Arduana Pribinja: Ljubav prema kuhinji naslijedila sam od majke
308
Arduana Pribinja: Ljubav prema kuhinji naslijedila sam od majke
Foto: Privatni arhiv
Arduana Pribinja jedna je od naših najboljih novinarki mlađe genereacije. Već 18 godina se bavi novinarstvom i trenutno je članica tima Al Jazeere Balkans, a odnedavno je pronašla i novi hobi. Piše blog o kulinarstvu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Njena gastro avantura počela je u novembru prošle godine pod IG nalogom "Deliciousbyarduana" kada je objavila prvi post u kojem je objavila recept svog supruga za Cheesecake.

"On ga, prema ocjeni djece, pravi najbolje! Paralelno s IG nalogom pokrenula sam i web site Delicious And Easy By Arduana. Počelo je spontano, nakon niza molbi mojih prijateljica da im dam svoj recept za ovo ili ono, rekla sam im da ću svoje recepte staviti na jedno mjesto gdje će biti dostupni svima", rekla je Arduana na početku našeg razgovora dodajući da je oduvijek voljela kuhati.

Ljubav i kolači



Ljubav prema hrani Arduana je naslijedila od svoje majke koja je, kako kaže, krasno kuhala i bila pravi gurman. Budući da je vrlo rano ostala bez majke preuzela je obaveze u domaćinstvu, brinula o svemu pa i kuhinji između ostalog. Zbog toga se Arduana više i ne sjeća koji je bio njen prvi kulinarski podvig. No, vjeruje da je to bio neki kolač.

"Najviše sam voljela praviti kolače. Bila sam djevojčica kada sam torte za različite proslave pravila svojim prijateljima, komšijama... Uživala sam u tome. Kao što danas uživam u dijeljenju svojih recepata s ljudima. Nagrada za to mi je njihov feedback. Veseli me kada mi pošalju fotografije delicija koje su spremili po mojoj recepturi", kaže Arduana.

Na njenom blogu možete pronaći mnogo toga. Od vrlo zdrave raw kuhinje do ultimativnog comford fooda. Tako na ovom blogu ljudi različitih prehrambenih navika pronalaze nešto za sebe.

"Prema objavama se mogu pratiti i moje faze nastojanja da se pridržavam zdrave prehrane i faze kada me baš briga za kalorije. No, generalno nastojim da ponudim recepte s manjim udjelom masnoće i rafiniranog šećera. Nastojim dati neke svježe ideje za namirnice koje svakodnevno kupujemo", rekla nam je Arduana.

Foto: Privatni arhiv
Foto: Privatni arhiv


Ideje za recepte kako kaže dolaze same po sebi, ali ih pronalazi posvuda. Osim specijaliziranih kanala za kulinarstvo poput 24 Kitchena i na internetu često pronalazi super recepte. Međutim, ono što je muči i zabrinjava jeste fotografija.

"Zbog toga mi mnogo znači kada ljudi pohvale fotografiju, jer nisam pohađala kurseve i škole za fotografe. Mislim da mi više vremena oduzme fotografisanje nego spremanje hrane. Uglavnom sve to radim sama. Mislim da sam zahvaljujući svom poslu istrenirala oko za dobar kadar i dobro svjetlo. A to čini dobru fotografiju", kaže Arduana.

Njene omiljene kuhinje su turska, arapska, perzijska i tajlandska, ali, kako kaže, ne postoji hrana koju ne voli.

"Turska je najbliža našoj bosanskoj kuhinji i samim tim bliska onome na čemu sam odrasla, arapska i perzijska su mi drage jer volim njihove mezze više od ičega, a osim toga luda sam za bliskoistočnim začinima. Tajlandsku volim zbog toga što koristi povrće na milion različitih načina, jer se brzo sprema, jer je spicy baš onako kako volim", kaže Arduana.

Na njenom blogu postoje recepti koje je sama osmislila, recepti koje godinama sprema njena porodica, ali i recepti koje je pronašla u različitim kuharima ili na različitim stranicama o hrani.

"Kada posuđujem recept, onda naznačim gdje sam ga pronašla. Vrlo često neke recepte modificiram i napravim vlastiti. Ja se ustvari igram u kuhinji. To je moj play ground!"

Zdrava ishrana



Arduana je supruga, majka dvoje djece, novinarka, a odnedavno i blogerica. Budući da posao novinara nije tipičan osmosatni posao i iziskuje mnogo putovanja, zapitali smo se kako sve uspije stići.

"Ni sama često ne znam kako sve stižem. Ključ je u dobroj organizaciji vremena, svjesnosti brze protočnosti vremena i odlučnosti", kaže Arduana.

Njoj kao majci veoma je bitno da se njeni dječaci hrane zdravo, pa joj je zbog toga sezonsko voće i povrće na svakodnevnom porodičnom meniju.

"Moji sinovi su navikli na zdravu hranu. Kao jednogodišnje bebe jeli su svježu papriku kao jabuku ili kupus, umjesto čipsa. Istina, trenutno su u fazi kada bi rado svakodnevno jeli hamburger, donere, pizze, ali kod mene to ne prolazi. Oni znaju da se jede ono što se servira, a servira se najčešće uz prethodni dogovor s njima. Oni vole moju kuhinju, a vole je i njihovi drugari. Zbog toga stalno dolaze na palačinke, muffine, brownije", kaže Arduana na kraju našeg razgovora.

Arduana na svom blogu vrlo rado dijeli recepte sa svojim čitateljima, a mi vam prenosimo recept za janjetinu na istočnjački način.

Foto: Privatni arhiv
Foto: Privatni arhiv


Sastojci koji su vam potrebni za ovo jelo (pet porcija):

1,5 kg janjetine (koristiti vrat ili but, iz jednog komada)
1 luk
1 narandža

Sastojci za premaz:

1 luk
2 kašike korijandera
1 kašika kima
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
4 čehna bijelog luka
šaka peršunovih stabljika
naribana kora jednog limuna
1 kašika instant kafe

Dodatni sastojci: šaka lista peršuna, šaka lista mente, jedan šipak, od sedam do deset datula, kora narandže, 200 grama feta sira i 30 grama pistaća.

Način pripreme:

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Začinite meso solju i biberom i odložite dok pripremite premaz. U blender stavite sastojke za premaz i blendajte dok ne dobijete glatku masu kojom ćete premazati meso. U tepsiju za pečenje položite na pola presječen luk i narandžu i na njih položite meso. Pecite na 200 stepeni pola sata, onda smanjite temperaturu na 130 stepeni i pecite jos 3,5 sata.

Kada je meso pečeno isitnite ga na manje komade, stavite na pladanj za posluživanje, a preko mesa stavite peršun, mentu, očišćeni šipak, feta sir, datule, izrendanu koru naradže i pistaće.

Poslužite uz čvrsti jogurt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: