{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amerika uvodi novinu: Od sada će na pivima pisati koliko ste kalorija popili

24.7.2016. u 21:58
24
40
Amerika uvodi novinu: Od sada će na pivima pisati koliko ste kalorija popili
24
Amerika uvodi novinu: Od sada će na pivima pisati koliko ste kalorija popili
Foto: EPA
Američke pivare odlučile su povesti više računa o zdravlju svojih konzumenata pa će ih od sada putem deklaracija upozoravati koliko kalorija unose kada piju omiljeno alkoholno piće.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Većina pivara dobrovoljno će stavljati podatke o kalorijama, prehrambene detalje i sastojke. Cilj proizvođača piva je da predstave novu seriju limenki i boca do 2020. godine, saopćeno je iz Beer instituta.

Nove boce počet će se pojavljivati u američkim marketima odmah, a vremenom će se širiti. Za ovu promjenu dogovorili su se najveći proizvođači piva koji su članovi instituta Beer. Ove kompanije proizvode 81 posto ukupnog piva koje se prodaje u SAD-u.

"Neka piva imaju kalorija kao hamburger ili sladoled. Zašto ne biste bili obaviješteni o tome?", urgirala je Betsy Thurston, registrirana dijetetičarka koja je specijalizirala ishranu.

Prema riječima predsjednika Beer instituta Jima McGreevyja ova inicijativa omogućit će konzumentima da zahvaljujući ovoj "značajnoj informaciji" donesu svoju odluku. U nekim slučajevima konzumenti će moći dobiti te podatke i skenirajući QR kod. Neke kompanije su objavile kako su već poduzele korake da povećaju transparentnost.

Više od 78,6 miliona odraslih Amerikanca je pretilo, a devet posto populacije ima dijabetes. Četvrtini nije dijagnosticiran dijabetes iako ga imaju. Kombinacija alkohola i te bolesti može biti veoma loša za te osobe.

Cilj pivara nije da inspirišu konzumente da piju pivo već da razmisle i budu informisani.

"Vjerovatno će razmisliti dva puta prije nego popiju još jedno pivo", kazala je Thurston.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: