|

Alge kao egzotična hrana i kao lijek

Alge kao egzotična hrana i kao lijek
5
S
Sarajevo-x.com
8.1.2009. u 19:30
0
komentara
5

dijeljenja
Alge kao egzotična hrana i kao lijek
Morske alge su dugo vremena bile nepoznanica u prehrani kontinentalnih krajeva no posljednjih godina u cijelom svijetu je porastao interes za ove morske biljke, ili morsko povrće kako ga neki zovu, koje se koristi u prehrambene ali i u kozmetičke svrhe.
Upotreba algi u ljudskoj ishrani datira još iz vremena kad su španski moreplovci otkrili da južnoamerički Asteci jedu plave i zelene alge iz morskih dubina.

Alge sadrže više vitamina, najviše onih iz B kompleksa, i minerala nego ijedna druga namirnica. Prirodnim putem reguliraju rad štitne žlijezde te su djelotvorne i u liječenju probavnih smetnji, nadutosti i zatvora, a ima dokaza da povoljno djeluju na moždano tkivo, moždanu membranu, osjetilne živce i leđnu moždinu.

Alge se obično koriste sušene i u malim količinama kao dodatak jelima ili kao zamjena za so, a dobra stvar je i njihov sasvim blagi okus, a i posljednjih godina su veoma omiljene kod vegeterijanaca jer su vrlo hranjive.

Na tržištu se često nalaze u vidu tableta ili preparata koji se uzimaju kao dopuna svakodnevnoj prehrani, a neke vrste algi su veoma učinkovite kod mršavljenja.

Najpoznatije vrste algi su agar agar, arame, nori, vakame i dulse, i omiljeni su sastojak azijskih specijaliteta kao što je sushi.

Alge se upotrebljavaju i kod uklanjanja celulita jer pospješuju procese otapanja masti te izlučivanje toksina i suvišne tekućine iz organizma.

Često su važan sastojak anticelulitnih preparata za tijelo kao i krema za njegu kože lica. Koriste se i kao dodatak u kupkama, a poznate su kupke sa algama arama, kao pomoć kod bolesti reproduktivnih organa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.