lifestyle
4

Gaddafijeva palača Bab al-Aziziya postaje tematski park

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Palača libijskog diktatora Muammara Gaddafija uskoro će biti pretvorena u porodični tematski park, najavila je libijska ministrica turizma.

Pukovnik Gaddafi živio je život pun raskoši unutar zidova palače Bab al-Aziziya. Sada je građevina u Tripoliju dobrano oštećena i opljačkana tokom ustanka u kojem je Gaddafi zbačen s vlasti i pretučen do smrti.

Nova vlast sada planira da od građevine, koja je nekada sijala strah među milionima Libijaca, napravi mjesto zabave i ludorija za čitavu porodicu.

"Radovi na raščišćavanju ruševina Bab al-Aziziye, nekada crne tačke Tripoliija i izvora briga za stanovnike, već su počeli. Prostor ćemo preobraziti u zelenu površinu i zabavni park, kako bi se libijske porodice mogle zabaviti", rekla je Ikram Abdulsalam Imam, libijska ministrica turizma za AFP.

Nakon što su je palača razrušena 2011. godine, stanovnici su počeli da je pljačkaju. Oni koji su ušli u nju, naišli su na stvari za koje nisu mogli da vjeruju svojim očima.

Grupa libijskih mladiča pošla je u obilazak palače u omiljenom Gaddafijevom prijevoznom sredstvu, električnom automobilu za golf. Navode da ih je ono što su zatekli najviše podsjetilo na bizarno imanje Michaela Jacksona, Neverland. U okviru palače nalazio se velesajam i privatni zoološki vrt. Na zidovima su se nalazili vrijedni murali i umjetnine, dok su sobe bile ispunjene replikama namještaja iz 14. stoljeća. Gotovo svaka spavača soba imala je pridruženo raskošno kupatilo.

U centru čitavog kompleksa nalazi se "Kuća otpora", Gaddafijeva nekadašnja rezidencija koja je djelimično uništena za vrijeme američkog bombardovanja 1986., a sada predstavlja mauzolej. Njen namještaj ostao je netaknut unutar staklenog zida, kako bi poslužio kao podsjetnik na napad.

Nedaleko od grupe zgrada koje je Gaddafijeva porodice koristila kao spavaće sobe, nalazi se kino dvorana u kojoj je sa porodicom gledao najnovije zapadnjačke filmove.

Najzanimljiviji dio čitavog kopleksa vjerovatno predstavlja vrt u kojem se nalazi sajam sa starinskim vrtuljkom te divovski čajnik sa šoljicama. Tu je i zoo vrt u kojem su živjele životinje koje je Gaddafi dobijao na poklon od drugih afričkih diktatora.

Sam Gaddafi je, tokom vrelih ljetnih mjeseci, spavao u ogromnom beduinskom šatoru.

Ispod kompleksa se nalazi mreža tunela duga više od tri hiljade kilometara, za koju se smatra da vodi čak do Sirte, Gaddafijevog rodnog mjesta.