lifestyle
0

"Frankenriba" uhvaćena u Velikim jezerima

NINA
Zastrašujuće biće, riba sa zmijskom glavom, ratoborni predator nazvan Frankenfish ili u prevodu Frankenriba po legendarnom liku Frankensteinu, koja može disati izvan vode i kretati se tlom, uhvaćena je jučer u Velikim jezerima.

Naučnici s prirodoslovnog odjela u Ilinoisu identificirali su 46 centimetara dugu ribu oštrih zuba koju su ovog vikenda uhvatili ribari u luci u blizini Chicaga, stavili je u hladnjak i objavili sliku ružnog bića na Internetu.

Stanovnici Kine su prvi put tu ribu otkrili 2002. na istočnoj obali, i koja je od tad viđena u rijeci Potomac u Virginiji, na Floridi i drugim mjestima, ali nikad do sad u Velikim jezerima.

''Ta stvorenja su ratoborni predatori. To su jako agresivne ribe'', kazao je Mike Conlin iz ilinoiskog prirodoslovnog odjela. ''Nadamo se da ona ovdje ne živi, da ju je neko tu bacio jer mu je dosadilo haniti to čudno biće'', dodao je Conlin.

Naučni tim će koristiti električne kablove kako bi paralizirali ribu i istražili tu vrstu životinje koja može preživjeti hladnu zimu Srednjeg zapada i koja jede ostale vrste riba, žaba pa čak i ptica i sisavaca.