lifestyle
0

Francuzi imaju problema s težinom

FENA
Debljina se širi Francuskom, gdje je 5,9 miliona debelih, to jest 2,35 miliona više nego prije devet godina, prema istraživanju pod nazivom ObEpi. Na osnovui istog istraživanja jasno se vidi da 42 posto Francuza starijih od 15 godina ima problema s težinom.

Poput brojnih zemalja, Francuska se deblja. Ima ukupno gotovo 20 milijuna osoba "prekomjerne težine" ili debelih, što je gotovo svaki treći stanovnik, nasuprot gotovo dvije trećine u SAD-u.

U devet godina pučanstvo se prosječno udebljalo 2,1 kilogram i poraslo za 0,4 centimetara, a obujam pojasa se povećao u prosjeku za 3,4 centimetara.

"Sve su generacije zahvaćene, ali se postaje debeo sve ranije, što upućuje na ozbiljnije i ranije posljedice za mlade generacije", komentirao je Arnaud Basdevant, stručnjak za nutricionizam pri bolnici Hotel Dieu u Parizu, koordinator istraživanja.

Učestalost debljine, koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra epidemijom, ostaje obrnuto proporcionalna prihodima (gotovo 19 posto debelih raspolaže s manje od 900 eura, 18 posto između 1200 i 2900 eura, nasuprot manje od pet posto debelih čiji prihodi su viši od 5301 euro).