lifestyle
21

Fotoreportaža: Sol života, sastojak koji život znači

Klix.ba
Fotograf Stipe Surać načinio je predivnu fotoreportažu o soli - namirnici koja život znači.
Foto: Stipe Surać
Foto: Stipe Surać

Skupljanje soli u solani Nin težak je posao koji se još uvijek djelomično obavlja ručno. Ninska polja soli postoje još od Rimskih vremena pa čak i danas neke od tradicionalnih metoda sakupljanja soli još uvijek su u upotrebi.

Sol je danas jeftin i lako dostupan sastojak, ali u prošlosti zbog toga “bijelog zlata“ vodili su se ratovi, stvarali važni trgovački putevi, a privreda mnogih država temeljila se na proizvodnji i trgovini soli.

Sol je uveliko obilježila historiju hrvatske obale.

Foto: Stipe Surać
Foto: Stipe Surać

Surać je freelance fotograf iz Zadra. Tokom 18 godina profesionalnog rada objavio je više od 2000 fotografija u više od 20 knjiga o hrvatskoj prirodi, kulturi, mjestima i drugim sličnim temama. U hrvatskim izdanjima časopisa National Geographic, National Geographic Traveler i Geo objavio je blizu 50 reportaža, od kojih 16 naslovnica. Njegove fotografije objavljuju se u raznim časopisima u diljem svijeta. Dobitnik je više od 60 nagrada na raznim fotografskim takmičenjima u Hrvatskoj i svijetu.

Foto: Stipe Surać
Foto: Stipe Surać

Fotoreportažu možete pogledati OVDJE.

Ukoliko želite objaviti svoju priču u ovoj rubrici javite se na [email protected]. Ranije objavljene fotogalerije možete pogledati ovdje.