NASA
12

Fotografije prikazuju zbog čega su zemlje potpisale Pariski sporazum o klimatskim promjenama

Klix.ba
(Foto: NASA)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u četvrtak je zvanično saopćio da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, što je izazvalo lavinu reakcija. Fotografije NASA-e pokazuju zbog čega je jedan takav sporazum potpisan i zašto je važan.

SAD su tako treća zemlja nakon Nikaragve i Sirije koja neće učestvovati u međunarodnom sporazumu o klimatskim promjenama.

Pariski sporazum o klimatskim promjenama prvi je globalni klimatski sporazum koji obavezuje bogate i siromašne zemlje na zaustavljanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se smatraju glavnim uzročnikom zagrijavanja Zemlje. Sporazum je 12. decembra 2015. godine postignut u Parizu, a zemlje potpisnice njime su se obavezale kako će globalno zatopljenje ograničiti na nivou "znatno manji" od 2 stepena Celzijusa.

Independent podsjeća da su ljudi imali neizbježan utjecaj na Zemlju posebno od vremena industrijske revolucije. Tim povodom objavili su 20 fotografija koje na najbolji način govore zašto SAD ne bi trebale istupiti iz međunarodnog sporazuma.

Inače, ovim sporazumom šalje se jasan signal ulagačima, preduzećima i donositeljima politika da je globalni prijelaz na čiste energije naša stvarnost. Pariski sporazum o klimatskim promjenama most je između današnjih politika i postizanja neutralnosti emisije stakleničkih plinova prije kraja ovog stoljeća.