lifestyle
0

Forbes: Castrovo bogatstvo vrijedi 900 miliona dolara

FENA
Kubanski predsjednik Fidel Castro bio je bijesan kada je magazin Forbes prošle godine njegovo bogatstvo procijenio na 550 miliona dolara. Ove je godine magazin povećao procjenu bogatstva komunističkog lidera na 900 miliona dolara.

Castro, koji tvrdi kako je njegovo neto bogatstvo nula, vjerovatno ima bogatstvo od 9'00 miliona dolara na osnovu njegove kontrole nad državnim kompanijama, navodi američki finansijski magazin u svome redovnom godišnjem rangiranju "kraljeva, kraljica i diktatora".

Kraljevi i šeici naftom bogatih arapskih zalivskih zemalja još su na vrhu Forbesove listre, koja će bvti objavljena u izdanju magazina od 22. maja.

Saudijski kralj Abdullah na vrhu je liste s procijenjenim bogatstvom od 21 milijarde dolara, za kojim slijede sultan Bruneja Bolkiah s 20 milijardi dolara bogatstva i predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šejh Khalifa bin Zayed al Nahayan s 19 milijardi dolara, prenosi Reuters.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Među Evropljanima, princ Hans-Adam II iz Lihtenštajna povećao je svoje porodično bogatstvo u palačama, nekretninama i umjetninama, uz ulaganje u američkog proizvođača hibridne riže na ukupno bogatstvo od četiri milijarde dolara.

Možda je najmarljiviji lider na listi šejh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, vladar Dubaija, s neto bogatstvom od 14 milijardi dolara.

Forbes je procijenio kako je ugledni uzgajivač rasnih konja također pomagao rastu bruto domaćeg proizvoda Dubaija s oko osam na skoro 40 milijardi dolara od 1994. godine šireći industriju van naftnog sektora i uspješno investirajući u inozemstvo.

Afrički lider Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, predsjednik Ekvatorijalne Gvineje, prvi put se našao na listi najbogatijih. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na 600 miliona dolara, javio je magazin, iako naftni bum nije spriječio njegovu zemlju da padne na rang-listi Razvojnog programa UN-a.

Castro je izjavio kako razmatra da li da tuži Forbes nakon što je njegovo ime objavljeno u listi za 2005. godinu, rugajući se tada kako je magazin njegovo bogatstvo proglasio jednakim onome engleske kraljice.

"Misle li oni da sam ja Mobutu ili jedan od mnogih milionera, onih lopova i otimača koje štiti i brane svoje carstvo?", izjavio je on prošle godine aludirajući na svoga ljutoga kapitalističkog neprijatelja - Washington.

Ove će godine Castro biti iznad britanske kraljice. Kraljica Elizabeth ima procijenjeno bogatstvo od oko 500 miliona dolara u imovini, nakitu i kolekciji poštanskih maraka koje je prikupio njen otac. Lista ne uklkjučuje Buckinghamsku palaču niti krunske dragulje.