Iznenadit ćete se
8

Volite popiti pivo nakon utrke? Otkrijte je li to loša ideja za vaš organizam

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osobe koje trče kažu da nema ništa bolje nego kad nakon nekoliko pretrčanih kilometara s prijateljima sjednu i popiju pivo. Iako to može biti zabavno iskustvo jeste li se zapravo ikada zapitali da li je to zdravo za vaš organizam.

Stručnjaci su otkrili šta se dešava s vašim tijelom kada trčite.

"Postoji nekoliko stvari koje su neophodne za vaše tijelo nakon velikog napora, a to su hidratacija, elektroliti, proteini i ugljikohidrati. Sve ovo vam pomaže da obnovite tkivo i napunite zalihe glikogena", kazala je nutricionistica Lori Zanini.

Pivo sadrži 90 posto vode s udjelom alkohola od 4,7 do 5,0 posto što je dovoljno da se hidrirate. Također sadrži proteine, ugljikohidrate, te kompleks vitamina B i kalij.

Kada je nauka u pitanju, istraživanja pokazuju da konzumacija piva može biti dobra za vaše kosti. Međutim pivo vam neće pomoći da obnovite svoje umorne mišiće jer alkohol utječe na izgradnju proteina.

"Konzumirajte pivo uz dobar obrok i trebalo bi vam biti dobro. Obrok bi trebao sadržavati proteine, povrće i integralne žitarice", kazala je Zanini.

Savjetuje da pivo obavezno konzumirate uz čašu vode. Osim toga trebate znati da što je niži sadržaj alkohola u pivu to je bolje za vaš organizam, a ako ste u nedoumici koje pivo popiti sjetite se da na tržištu možete kupiti jako puno ukusnih piva s malim udjelom alkohola kao i ona bezalkoholna.