Uz savjete profesionalaca se pripremite za proljetne i ljetne utrke

Uz savjete profesionalaca se pripremite za proljetne i ljetne utrke
7
Klix.ba
12.5.2019. u 15:45
7
komentara
7

dijeljenja
Uz savjete profesionalaca se pripremite za proljetne i ljetne utrke Ilustracija: Shutterstock
Rekreativno trčanje je sve popularnije u BiH, te je sve više učesnika na proljetnim i ljetnim utrkama koje se održavaju u cijeloj državi. Član trenerskog tima Škole trčanja Klix Erol Mujanović i najmlađi bh. Ironman Timur Čerkez objasnili su kako se najbolje pripremiti za utrku.
"Činjenica da je sve više takmičara na utrkama je odlična vijest što se tiče svijesti i brige o zdravlju i o kvaliteti života naših sugrađana jer se radi prije svega o rekreativnim trkačima kojima je dakle trčanje samo hobi", započinje Erol.

Paralelno sa rastom broja trkača, raste i broj utrka u našoj zemlji. Samo u protekloj godini kreirano je 20 novih trkačkih događaja i već sada je kalendar trkača popunjen tokom cijele godine.

Prilika za trčanje tokom godine je mnogo i pored samih treninga, što znači da svaki trkač koji želi ozbiljnije da pristupi učešću na trkama i svom nivou spremnosti, već sada mora ozbiljno i pažljivo da se posveti organizaciji i planiranju treninga, odnosno pripremi za trku.Učesće na svakoj rekreativnoj trci će u idealnom slučaju imati poseban program priprema, odnosno ciklus različitih treninga, kako bi se tijelo pripremilo za napor i za očekivanu distancu. Tradicionalno najveći broj trka se održava u aprilu, maju i junu u prvoj polovici godine, te u septembru i oktobru u drugoj polovici godine. Naravno zastupljeni su i drugi mjesec, a to znači da pripreme treba početi nekoliko mjeseci prije početka trke na kojoj se želi učestvovati.

Udruženje Marathon Sarajevo je kroz organizaciju preko 60 trka u proteklih 13 godina, postavilo organizaciju trka na način da u Sarajevu prvo bude organizovanja trka na 5 kilometara, na proljeće, potom trka na 10 kilometara sredinom juna, i u septembru tradicionalni Sarajevski polumaraton sa pratećim trkama.

"Bitno je izgraditi kondiciju za trčanje, a to možete učiniti i kroz treninge koji se obavljaju u bazenu, teretani i kroz trčanje. Dobro je kombinovati još neke sportove pored trčanja, a ako ne možete to kombinovati onda savjetujem vježbe abdomena ili bodyweight vježbe koje možete obavljati kući dva puta sedmično", kaže Timur.

Trkači početnici na prvim treninzima imaju i dionice brzog hoda kako bi se tijelo zagrijalo, pripremilo za napor trčanja ili odmorilo nakon istog.

"Volio bih naglasiti da je veoma važno da ne forsirate sami sebe. Niko na svojoj prvoj utrci ne može i nije ostvario neki poseban rezultat, ono što je važno jeste početi i truditi se da date sve od sebe", kaže Timur dodavši da se treninzi moraju i mogu prilagođavati od osobe do osobe.

U najvećem broju slučajeva, zauzete osobe koje imaju brojne druge obaveze i prioritete u životu, postavljaju sebi za cilj samo da završe trku njihovu prvu trku. Često se radi o trkama od 5km, od 10 km ili polumaraton, većina osoba to postigne trenirajući tri puta sedmično a sam ciklus priprema traje često od četiri do šest mjeseci za prvu trku.

"Vrlo je važno imati u vidu i realnu sliku stvari, a to je da su 99 posto trkača u BiH rekreativci koji dakle ne žive od trčanja i nisu u potpunosti i isključivo posvećeni trčanju i treninzima nego imaju brojne druge obaveze (od poslovnih, porodičnih pa nadalje) i prioritete u životu", kaže Mujanović dodajući da je potrebno biti motivisan i redovan ali niko od rekrativnih trkača ne priprema Olimpijske igre pa stoga treba biti što opušteniji i uživati u procesu lične transformacije, psihičke i fizičke.Bitno je uživati u tom putovanju do cilja koji predstavlja određena trka a svaku trku i finišersku medalju treba proslaviti i sačuvati kao inspiraciju za narednu trku i nagradu za uloženi trud.

"Ako već niste počeli trčati danas, najbolja naredna prilika je sutra. Sa tri sata treniranja sedmično se može pripremiti gotovo bilo koja trka i značajno poboljšati kvalitet našeg života", zaključio je Mujanović.

Timur svoje pripreme za utrke dijeli u četiri faze koje traju pet mjeseci. Prvi dio je poboljšavanje kondicije, zatim ide trening zona i nakon toga slijedi tapering. Zatim je važno smanjiti količinu treninga prije utrke kako bi se tijelo moglo odmoriti i pripremiti za samu trku.

"To naravno ne znači da je potrebno potpuno prestati vježbati, samo treba smanjiti kako bi tijelo ostalo aktivno ali i kako bi se u isto vrijeme stiglo odmoriti i spremiti za utrku", kaže Čerkez.

Naposlijetku, Čerkez dodaje kako je sasvim normalno imati loš trening ili loše trčanje, te kako je to nešto što se dešava i profesionalcima. Početnicima savjetuje da ne gube volju i želju i da se uvijek drže plana i oči drže fokusiranim na cilj, a to je završetak utrke i osvajanje finišerske medalje.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...