Sve je spremno
104

Utrka Deksalgin 5k Spring Run sutra u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nedjelju, 23. aprila će se održati prva proljetna utrka u gradu Sarajevu, Deksalgin 5k Spring Run koju organizuje nevladina organizacija "Marathon“ Sarajevo. Riječ je o kratkoj utrci od pet kilometara, koja će proći kroz najljepše dijelove Sarajeva, sa početkom u 10 sati ispred BBI centra.

Na ovoj kratkoj i zabavnoj trci očekuje se učešće ukupno oko 450 učesnika, a utrka će biti odlična prilika za napredne trkače da testiraju brzinu kao i za trkače početnike da pokušaju ostvariti prvi izazov koji je da se istrči distanca od 5 kilometara. Očekuje se dolazak trenutno najbržeg trkača u BiH na ovoj distanci, Osmana Junuzovića a u ženskoj konkurenciji dolazak je najavila i BiH reprezentativka Lucija Kimani.

Sportski projekat "Deksalgin 5k Spring Run“ je organizovan kao promocija zdravog i aktivnog života, a kako i za ostale projekte u organizaciji NVO Marathon, društveno odgovorni dio projekta je i ove godine veoma značajan – zahvaljujući zajedničkoj inicijativi NVO Marathon i organizacije EDUS, kreirana je velika humanitarna platforma u okviru koje će biti donirano preko 7.000KM organizaciji EDUS za pomoć i podršku osobama s autizmom i njihovim porodicama.

"Zahvaljujem se našim partnerima za Deksalgin Spring Run utrku koji su nam omogućili da našem gradu ponudimo još jednu zdravu i društveno odgovornu aktivnost. Nastavljamo raditi ono što najbolje znamo i što radimo već 12 godina u Sarajevu a to je omasovljavanje rekreativnog trčanja i stvaranje zdravih životnih navika kod naših sugrađana. Drago nam je da je ovakav projekat postao vrlo zanimljiv i partnerima iz privatnog i iz javnog sektora ali i elitnim i rekreativnim trkačima. Ove godine testiramo odziv trkača a u narednoj godini ćemo imati najmanje 700 učesnika na ovoj trci", rekao je Erol Mujanović, direktor udruženja "Marathon" Sarajevo.

Svi učesnici koji su se registrovali online do 18. aprila i uplatili kotizaciju za utrku do 20. aprila mogu podići svoj startni broj i poklon paket, danas, od 12 do 20 sati na štandu NVO "Marathon" (III sprat BBI Shopping Centra). Prilikom podizanja broja svi će dobiti specijalnu poklon majicu, broj sa čipom za mjerenje vremena a osvježenje i razne poklone sponzora utrke prilikom prolaska kroz cilj. Nakon trke, rezultati će biti objavljeni na web stranici udruženja Marathon.

Trasa utrke prolazit će kroz slijedeće dijelove grada gdje će saobraćaj biti parcijalno obustavljen u nedjelju, 23. aprila od 9 sati do 11 sati: BBI Centar,Ulica Maršala Tita, Marijin Dvor, Obala Kulina bana, Vijećnica, Sebilj, Vječna vatra, BBI centar.