2. juna prvi trening
215

Usudi se, pokreni se: Škola trčanja Klix te zove!

I. P.
Osma generacija popularne sarajevske Škole trčanja Klix svoja vrata otvara u utorak, 2. juna na prvom treningu. Prva dva treninga su probna i besplatna, te otvorena za sve zainteresovane da se pridruže, a odgovor na pitanje zašto da se odlučite na taj izbor donosimo u nastavku.

Epitet najpozitivnije priče u gradu sarajevskoj Školi trčanja Klix dodjelilo je čak sedam generacija zadovoljnih polaznika. U utorak, 2. juna 2020. godine u 18:00 časova osma generacija započinje svoju trkačku priču na adresi Vilsonovo šetalište br. 10, a trenerski tim poziva sve zainteresovane da se pridruže.

"Škola trčanja Klix je puno više od samih treninga trčanja. Ovo je idealna prilika da posvetite vrijeme sebi i svom zdravlju, poboljšate tjelesnu formu, skinete par kilograma viška, a sve to uz zabavna druženja u kojima se napor skoro pa i ne osjeti“, objašnjava jedna od dugogodišnjih polaznica ove sarajevske škole trčanja.

Užurbana svakodnevica kojoj svi svjedočimo sa sobom donosi brojne probleme koji utiču na kvalitet života. Svakodnevno se suočavamo sa stresnim situacijama koje ostavljaju posljedice na naše mentalno, a samim time i fizičko zdravlje. Na pitanje kako to Škola trčanja Klix doprinosi pozitivnom ishodu rješavanja ovih problema, odgovara trenerski tim:

"Trkačka zajednica pruža jedno zdravo i pozitivno okruženje kojem svi težimo. Inspiraciju možete pronaći u pričama stotina zadovoljnih polaznika Škole trčanja Klix koji su upravo kroz trčanje svjedočili ličnom pomjeranju granica i rušenju svih prepreka koje su ih sputavale u postizanju ciljeva. Ipak, motivaciju pronalazite u sebi. Osjećaj ispunjenja ličnog cilja, bilo da je on prolazak kroz ciljnu liniju polumaratona, ili jednostavno neprekidno trčanje u trajanju od pet minuta, je nepresušan izvor individualne satisfakcije ali i motivacije za pomjeranjem ličnih granica. Postizanjem ovih ciljeva stvarate pozitivnu sliku o sebi, gradite samopoštovanje i samopouzdanje. Upravo takve individue čine trkačku zajednicu koja pruža nevjerovatno jak sistem podrške", objasnio je trener Adnan Džubur.

Svaki pojedinac pri upisu u školu trčanja prolazi kroz test sposobnosti i njegovih trenutnih fizičkih mogućnosti, čime se uz pomoć stručnog trenerskog tima opredjeljuje na jednu od tri grupe klasificirane po zahtjevnosti treninga: zelena, žuta ili crvena. Na taj način treninzi su individualno prilagođeni u skladu sa fizičkom spremnošću svakog polaznika. Trenerski tim sačinjen je od 7 iskusnih trkača, triatlonaca i alpinista koji iza sebe imaju desetine godina iskustva kako u trenerskoj, tako i u trkačkoj karijeri.

"Rekreativno trčanje je odličan hobi, jer je spaja nekoliko segmenata u jedno: intenzivnu fizičku aktivnost, provođenje vremena napolju, druženje sa zanimljivim ljudima i putovanja na trke. Mi kao treneri u Školi trčanja Klix, imamo zadovoljstvo da svake godine ovim iskustvima dodamo još i zadvoljstvo napretkom naših polaznika, što je uvijek velika staisfakcija", rekla je jedna od trenerica u Školi trčanja Klix.

Pored samih sedmičnih treninga koji se održavaju utorkom, četvrtkom i subotom, polaznici imaju priliku zajedničkim snagama testirati svoj napredak trčanjem sarajevskih utrka: Heineken 0.0 5k Spring Run, Vienna Run4Lifestyle 10k Night Run, te finalni ispit predstavlja prestižni Sarajevo Sberbank polumaraton. Pored domaćih utrka, organizuju se i grupne ekskurzije na utrke u regionu, ali i planinarenja i izleti u parkove prirode.

Polaznici Škole trčanja ostvaruju brojne pogodnosti kao što su popusti na cijene startnina utrka, dobivaju posebno dizajnirane dry skin majice, popusti kod sponzora i mnoge druge. Za više informacija posjetite web ili Facebook stranicu Udruženja Marathon, a za sva pitanja obratite se na [email protected].