Nema zime
71

Udruženje Marathon i Škola trčanja Klix zablistali i na Bliskom istoku

Klix.ba
Kao nastavak aktivne sezone trčanja proljeće/ljeto 2018, članovi i prijatelji Udruženja Marathon Sarajevo i Škole trčanja Klix su učestvovali na jednom od najmasovnijih i najljepših maratona na svijetu – Bejrut maratonu koji je brojao preko 48.000 učesnika.

Za članove Udruženja Marathon Sarajevo i Škole trčanja Klix, zimski period je započeo veoma aktivno i u mnoštvu pozitivnih vibracija. S ciljem održavanja fizičke forme, ali i dobre zabave, Udruženje Marathon Sarajevo za trkače je pripremilo mnogobrojne zimske aktivnosti, počevši sa tradicionalnim grupnim odlaskom na jedan od najvećih maratona na svijetu – Bejrut maraton, koji se održao 11. novembra ove godine.

Na Bejrut maratonu učestvovalo je 48.000 trkača i trkačica iz cijelog svijeta, a svi članovi i članice grupe Udruženja Marathon Sarajevo su sa ove trke ponijeli lijepe uspomene jer su samu utrku dopunili kvalitetnim ekskurzijama širom Libana. Trkači iz uprave Udruženja Marathon su također iskoristili priliku za razmjenu organizacijskih iskustava, za sticanje novih znanja i za upoznavanje sa organizatorima utrka iz cijeloga svijeta koji su bili prisutni u Libanu.

Podsjećamo, u maju ove godine, osnivačica i predsjednica Bejrut maratona, May El-Khalil posjetila je Sarajevo, kao gošća Udruženja Marathon Sarajevo, kada je upriličeno i svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između ove dvije organizacije. Potpisivanjem pomenutog dokumenta, službeno je zapečaćena već uspješna i petogodišnja partnerska saradnja Bejrut maraton asocijacije i Udruženja Marathon Sarajevo te su definisani ciljevi međusobne podrške u narednim godinama.

"Radi se o jako lijepoj i toploj zemlji sa krajnje gostoljubivim i dobrim ljudima te sa savršeno organizanim maratonom koji prate mnoge druge kraće trke sa snažnim društveno odgovornim karakterom. Drugim riječima apsolutno svako može pronaći nešto za sebe i učiniti posjetu Bejrut maratonu ili Libanu kao zemlji prelijepim i nezaboravnim. Naše dugo iskustvo u organizovanju posjeta i tura u Libanu nam je pomoglo da pripremimo što bolji paket svima koji putuju u Bejrut sa nama. Što se tiče asocijacije Bejrut Marathon, radi se o jednom od najboljih primjera dobre prakse na svijetu. Od njih mnogo učimo svake godine. Njihova manifestacija je u proteklih 15 godina generisala preko 2000 radnih mjesta i donijela gradu i državi zaradu od turizma od preko 27 miliona konvertibilnih maraka. Osim toga, Bejrut maraton svake godine pomogne preko 100 organizacija koje rade sa ranjivim grupama i za koje se prikupljaju sredstva i pomoć", rekao je Erol Mujanović, direktor udruženja Marathon Sarajevo koji je i sam redovni gost i prijatelj Bejrut maratona.

Osim posjete Bejrutu, u petak, 23. novembra Udruženje Marathon Sarajevo organizovalo je i najveći party za trkače do sada, gdje je u sarajevskom klubu "Jedan" preko 150 polaznika Škole trčanja Klix i drugih trkača i trkačica proslavilo uspješnu trkačku sezonu iza sebe. Uz odličnu muziku, hranu i piće te neizostavne vizuelne prikaze zajedničkih trkačkih momenata u 2018. godini, veselo društvo se zabavljalo do u sitne sate. Iz udruženja Marathon Sarajevo su posebno zahvalni svim trkačima i prijateljima koji žive izvan Sarajeva a koji su došli na zabavu i druženje, a bilo ih je iz Tuzle, Zenice, Goražda, Banja Luke te nekoliko drugih gradova širom BiH.

S obzirom da je društvena odgovornost jedna od najvažnijih aktivnosti za Udruženje Marathon i Školu trčanja Klix, idući važan događaj bit će tradicionalni humanitarni trening za prikupljanje novogodišnjih paketića za djecu iz socijalno ugroženih porodica. U saradnji sa humanitarnom organizacijom studenata "Ruku na srce", a u sklopu već devete po redu humanitarne akcije "Nijedno dijete bez paketića", Udruženje Marathon Sarajevo poziva sve zainteresirane da se pridruže ovom posebnom treningu koji će se održati u nedjelju, 9. decembra u 10 sati na Vrelu Bosne, u sklopu redovnih Park Run treninga u organizaciji Udruženja Marathon.

Svi prisutni okupit će se na početku Velike Aleje u Sarajevu, te donirati igračke, slatkiše, školski pribor, higijenske ili druge potrepštine prilagođene određenim uzrastima, od kojih će biti napravljeni paketići za najmlađe. Prošle godine, trkači su prikupili oko 150 paketića, a cilj za ovu godinu je da obore dosadašnji rekord. Više informacija o ovom humanitarnom događaju dostupno je ovdje.