Podrška Evropske komisije
153

Udruženje Marathon i ove godine nastavlja društveno odgovorne incijative

I. P.
Udruženje Marathon Sarajevo u 2020. godini nastavlja sa društveno odgovornim incijativama uz podršku Evropske komisije.

Udruženje Marathon Sarajevo od januara 2020. godine postalo je partner projekta Erasmus + Sport programa koji za cilj ima unaprijeđivanje socijalnih vještina i dobrobiti ranjivih grupa djece i mladih

"Evropska komisija koja je nosilac Erasmus + Sport programa prepoznala je dobre prakse u oblasti socijalnog poduzetništva kojima se bavi Udruženje Marathon Sarajevo. Ovo udruženje je prvi organizator utrka u Bosni i Hercegovini koji je učesnik većeg EU projekta", saopćeno je iz Marathon Sarajevo.

Projekat pod nazivom Sport!Op! dio je Erasmus + Sport programa Evropske komisije i za cilj ima motivaciju i inkluziju djece i mladih koji se nalaze u nepovoljnom socijalnom položaju i samim time u riziku od socijalne isključenosti – da odaberu sport i na taj način postanu aktivni članovi zajednice.

Projekat razvija svijest o važnosti usvajanja navika zdravog stila života, te popunjavanje slobodnog vremena kvalitetnim sadržajima. Udruženje Marathon Sarajevo ovaj projekat provoditi će uz pomoć Evropske komisije od januara 2020. do juna 2022. godine.

Predstavjanje projekta i upoznavanje sa partnerima održano je 5. i 6. februara u francuskom gradiću Grinjiju (Grigny) nadomak Pariza. Pored Udruženja Marathon Sarajevo, u projektu učestvuju i organizacije iz Belgije, Švedske, Hrvatske, Francuske i Španije.

“Činjenica da su dobre prakse u polju društvene odgovornosti koje Udruženje Marathon provodi već dugi niz godina poznate i prepoznate van granica regiona me čini veoma sretnom. Ponosni smo ambasadori Bosne i Hercegovine u ovako značajnom europskom projektu.“ izjavila je Sara Džemidžić, predstavnica udruženja.

Udruženje Marathon Sarajevo već dugi niz godina aktivno djeluje u polju društvene odgovornosti, te doprinosi jačanju kvalitetnijeg života u zajednici. Putem brojnih društveno odgovornih kampanja, kao što su "Trčim za inkluziju", "Trčim za nekoga sa autizmom", "Nabaci pet za Šmekija" i brojnih drugih, prikupljena su značajna novčana sredstva za pomoć ranjivim grupama.

Za novu sezonu Škole trčanja Klix možete se prijaviti ovdje, a dodatne informacije potražite na Facebook i web stranici. Prijave su otvorene i za proljetnu peticu.