Uvrstite ih u ishranu
42

Tri napitka koja trebate piti svakodnevno za ravan stomak i uravnotežena crijeva

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Postizanje ravnog stomaka i održavanje balansiranih crijeva su isprepletene težnje neophodne za opšte blagostanje. Optimalno zdravlje crijeva je od vitalnog značaja za probavu, apsorpciju hranjivih tvari i imunološku funkciju.

Potraga za načinom kako imati ravan stomak vezana je za upravljanje upalom, koja je ključna za probavnu nelagodu. Ovdje dolazi do izražaja uključivanje napitaka koji se bore protiv upala u vašu rutinu.

Kefir

Kefir, fermentirani mliječni proizvod, povezan je s promicanjem ravnog stomaka i održavanjem uravnoteženih crijeva. Ovaj napitak bogat probioticima prepun je korisnih bakterija koje podržavaju zdrav mikrobiom crijeva.

Jači izvor probiotika od jogurta, kefir je fermentirano piće, koje se tradicionalno pravi od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Zrna kefira se dodaju mlijeku da bi ga napravili. To nisu žitarice, već kolonije bakterija koje izgledaju kao karfiol, što rezultira glatkim i kiselim napitkom koji je također bogat proteinima. Kefir također sadrži poseban probiotik, Lactobacillus kefiri, koji možete pronaći samo u kefiru, ali je utvrđeno da suzbija rast štetnih bakterija poput salmonele za zdraviji mikrobiom.

Sok od cvekle

Cvekla je dobar izvor vlakana, koja podržavaju pravilnost probave i mogu pomoći u ublažavanju nadimanja, podstičući ravniji stomak. Štaviše, sok od cvekle sadrži nitrate, koji su povezani sa poboljšanim protokom krvi i performansama vježbanja.

Cvekla je bogata nitratima koji otvaraju krvne sudove i poboljšavaju protok krvi, što nije samo odlično za našem srcu, ali može pomoći atletskim performansama poboljšavajući protok kisika do mišića. Cvekla također sadrži betalaine, koji djeluju u borbi protiv upale. Cvekla ima vrlo malo kalorija, tako da može pomoći u održavanju manjeg struka.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je postao poznat ne samo zbog svog osvježavajućeg okusa, već i zbog svog potencijalnog doprinosa ravnom stomaku i uravnoteženim crijevima. Bogat antioksidansima, posebno katehinima, zeleni čaj je povezan s protuupalnim svojstvima koja mogu pomoći u smanjenju upale crijeva i promicanju zdravlja probave.