Izgubila 13,5 kilograma
51

Srbijanska spisateljica praktikuje kontroverznu dijetu, gladovala 42 dana

I. S.
Foto: Nova.rs/Filip Krainčanić
Foto: Nova.rs/Filip Krainčanić
Srbijanska spisateljica i novinarka Vesna de Vinča otkrila je da već 30 godina praktikuje autofagiju te pokazala kako izgleda nakon perioda gladovanja.

Autofagija je prirodni destruktivni mehanizam koji, u reguliranom procesu, razgrađuje nepotrebne ili disfunkcionalne ćelijske komponente. Radi se o procesu koji čisti tijelo, a koji se odvija tokom posta i ograničavanja unosa kalorija. Ako ne dođe do autofagije, oštećene ćelije i strukture se mogu nakupiti, što je opasno.

"Poslije 42 dana gladovanja", napisala je u opisu fotografije.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Dodala je kako je za ovaj vremenski period uspjela izgubiti više od 13 kilograma i da joj proces mršavljenja nije predstavljao nikakav problem.

"Ujutru kada ustanem, prvo istrljam desni zeolitom, jer nam se tu skuplja najviše otrova. Nakon toga popijem jednu čašu tog minerala razmućenog u mlakoj vodi. Zatim popijem čajeve od žalfije, kantariona, nane i matičnjaka, a poslije toga uzmem vodu s limunom. U vrijeme ručka popijem sok koji je mješavina cvekle, šargarepe, rotkve, celera i krompira. Pred spavanje uzimam čaj od valerijane ili matičnjaka i ponovo jednu čašu zeolita. Na taj način izgubila sam 13,5 kilograma, a dobila mnogo elana i energije", navela je.

Također je spomenula kako je gladovanje najbolje upražnjavati kao preventivu.

"Za početnike koji žele da isprobaju ovu metodu čišćenja organizma prije bih poručila 'kaskadno gladovanje'. To znači da dva dana jedeš, dva dana ne jedeš i sve tako do pet dana", kazala je.