Podnose buku
8

Sportisti vježbaju tijelo, ali i mozak: Mnogo bolje obrađuju zvukove iz okruženja

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ljudi koji se bave sportom imaju poboljšanu sposobnost obrade zvukova iz svog okruženja, rezultati su to novih istraživanja. Naime, naučnici s Northwestern Univerziteta u Evanstonu mjerili su moždane aktivnosti vezane za obradu zvuka kod sportista i onih koji nisu sportski aktivni.

Otkrili su da su sportisti mnogo bolji u obradi vanjskih zvukova i to zbog veće sposobnosti da smanje pozadinsku buku u mozgu.

"Niko ne osporava da sport vodi boljoj tjelesnoj kondiciji, ali mislimo da on pomaže i fitnesu našeg mozga. Bavljenje sportom može prilagoditi mozak da se bolje razumije nečije osjetilno okruženje", kazala je autorica studije Nina Kraus.

Za ovu studiju, profesorica Kraus i njene kolege izmjerili su moždane aktivnosti povezane s procesuiranjem zvuka. Koristili su mjeru koja se zove frekvencijsko praćenje (FFR). Istraživači su uporedili FFR 495 sportista s istim brojem osoba koje se ne bave sportom, a sličnih su godina i dobi.

Sportisti koji su bili uključeni u istraživanje bavili su se nogometom i hokejom. Rezultati su pokazali da mozak sportaša može smanjiti pozadinsku buku kako bi bolje slušao govornika.

Muzičari i osobe koje tečno govore nekoliko jezika imaju istu sposobnost kao i sportisti.