Fitness
2

Prvo trčanje maratona donosi mnoge koristi za zdravlje krvnih sudova

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mnogi od nas su za 2020. postavili ambiciozne ciljeve pred sebe poput prvog trčanja maratona. Možda se ta ideja čini zastrašujućom, posebno za one koji sebe ne smatraju trkačima, ali novo istraživanje je otkrilo da maratonci koji prvi put trče imaju niz zdravstvenih prednosti.

Prema studiji koju su vodili Barts Health NHS Trust i University College London, ne morate biti iskusni trkač kako biste osjetili benefite. Oni koji prvi put trče maraton mogu sniziti krvni pritisak i učvrstiti arterijski zid koji, kada je previše debeo, može povećati rizik od moždanog udara.

Istraživanje objavljeno u časopisu American College of Cardiology otkrilo je da je kombinacija kardio treninga i maratona također imala koristi za sudionike smanjujući njihovu vaskularnu dob (starost arterija) za četiri godine.

Najveće koristi zabilježene su kod starijih muškaraca maratonaca s višim baznim krvnim pritiskom i kod onih koji su trčali sporije, piše Independent.

Za potrebe studije istraživači su pregledali podatke grupe koja se sastojala od 138 zdravih trkača maratonaca koji su prvi put završili Londonski maraton u 2016. ili 2017. godini.

Učesnici nisu imali nikakvu značajnu historiju srčanih bolesti i u prosjeku su trčali manje od dva sata sedmično u sklopu svojih treninga. Prosječan sudionik imao je 37 godina, a broj muškaraca i žena uključenih u istraživanje bio je poprilično jednak.

Svaka osoba uključena u studiju imala je zdravstvene preglede prije nego što je započela svoje pripreme za maraton, koje su trajale šest mjeseci. Isti testovi su zatim ponovljeni unutar tri sedmice otkako su učesnici završili trku.

Testovi su uključivali mjerenje krvnog pritiska, mjerenje krutosti aorte kardiovaskularnom magnetnom rezonancom (MRI) i određivanje njihove vaskularne starosti.

Što se tiče prosječnog vremena završetka maratona, istraživači su otkrili da su muškarci maraton odradili za četiri sata i 30 minuta, dok su žene to učinile za pet sati i 40 minuta.

"Naše istraživanje naglašava važnost modifikacija životnog stila kako bi se usporio razvoj rizika povezanih sa starenjem, posebno jer za modifikacije nikada nije kasno, što dokazuju naši stariji, sporiji trkači", rekla je vodeća istraživačica Charlotte Manisty.