Udruženje Generacija
68

Pripadnici treće dobi svakodnevno vježbaju u parku At Mejdan u Sarajevu

Klix.ba
Centar za promociju i unapređenje zdravlja "Generacija" Stari Grad u sklopu svojih redovnih aktivnosti provodi terapijske vježbe koje u ljetnim danima realizuju u parku At Mejdan. Zbog lošeg vremena vježbe su radili u prostorijama udruženja, a od ponedjeljka članovi, pripadnici treće životne dobi, uživaju u čarima prirode.

Kako nam je rekao koordinator Centra za promociju i unapređenje zdravlja "Generacija" Stari Grad Mahir Selmanović, terapijske vježbe su koncipirane za uspostavljanje pravilnog disanja, korekciju deformiteta te uspostavljanje normalne funkcije cijelog lokomotornog sistema.

"Također, postižu se pozitivni efekti na mentalno zdravlje, što upotpunjuje definiciju zdravlja. Ovim putem također promoviramo zdrave stilove života te iskoristivost zelenih površina u zdravstvene svrhe. Svi programi Svjetske zdravstvene organizacije sadrže u svom konceptu i program obaveznog terapijskog vježbanja", rekao je Selmanović.

Pored terapijskih vježbi, redovne aktivnosti Centra su i medicinsko savjetovalište i fizikalna terapija, zdravstveni izleti, te radionice različitih zdravstvenih karaktera kao što su: radionica zdrave i pravilne ishrane, radionice oralnog zdravlja, radionice iz područja okupacione terapije, radionice iz oblasti mentalnog zdravlja itd.

"Centar za promociju i unapređenje zdravlja bavi se generacijskim nizom, djecom predškolskog i školskog uzrasta, radno sposobnom populacijom i osobama treće starosne dobi. Inicijativu otvaranja Centra podržali su načelnik Ibrahim Hadžibajrić i njegov stručni tim ustupanjem prostorija za provođenje ovakvih aktivnosti i postojanje ovakvog zdravstvenog servisa za sve građane Kantona Sarajevo", rekao je Selmanović.

Više informacija o zdravom životnom stilu možete pronaći na Facebook stranici ovog udruženja.