Utrka 28. septembra
140

Otvorene prijave za 3. planinsku utrku Skakavac Trail

Klix.ba
Planinarsko društvo Skakavac 28. septembra 2019. godine organizirat će treći po redu Skakavac Trail, planinsku utrku na 20, 35 i 47 kilometara. Nedavno su i otvorene prijave za učešće na trci, a svi takmičari se mogu prijaviti na jednu od tri ponuđene utrke različitih dužina.

Najduža dionica od 47 kilometara prolazi pored najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti Sarajeva kao što su At Mejdan, Askenaška sinagoga, Principov most, Saborna crkva, Katedrala Srca Isusova, Gazi Husrev-begova medresa, Gazi Husrev-begova džamija, Sebilj, Vijećnica, Žuta tabija i Višegradska kapija. Utrka se preko vidikovca Zmajevac i izletišta Barice spaja sa jedinstvenim prirodnim krajolicima spomenika prirode Skakavac, gdje se nalazi istoimeni vodopad.

Srednja dionica, 35 kilometara, kreće od Planinarskog doma Čavljak i ide do Crepoljskog, kroz Gvozdarevo i Gornje Miočice do Bukovika, te preko Peračkog potoka i Grabljivih njiva vodi na cilj utrke. Najkraća dionica od 20 kilometara kreće sa Uževice i također prolazi preko Peračkog potoka i Grabljivih njiva do cilja utrke.

Svi takmičari se mogu prijaviti na jednu od tri ponuđene utrke različitih dužina. Zajedničko za sve tri dionice jeste to da se svaka boduje sa ITRA i UTMB kvalifikacijskim bodovima, sve prolaze ispod 98 metara visokog vodopada Skakavac te se nadovezuju jedna na drugu sa zajedničkim ciljem utrke.

Prijave za Skakavac već su u toku, a Planinarsko društvo Skakavac organizira i niz aktivnosti koje su namijenjene reklamiranju ovog sporta i njegovom približavanju svima koji vole prirodu. Jedna od njih je i "Trail & Treking kamp", koji će se održati 30. i 31. marta pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a koja ima za cilj proširiti i zbližiti trail trkačku zajednicu u BiH, ali i promovirati ljepote Parka prirode Skakavac.

Početkom maja, PD Skakavac priprema tradicionalni događaj "Skakavac za sve" na kojem će se također ponuditi nekoliko sportsko-rekreativnih aktivnosti za sve uzraste, te će građani moći uživati u planinarskoj turi ili učestvovati u revijalnim trail trkama.