Sportski dan
11

Oko 7.000 trkača okupiralo banjalučke ulice u polumaratonu na Vrbasu

Klix.ba
U osunčanoj Banjoj Luci danas je održan GoPro RMC Banja Luka Half Marathon, a pobjedu je odnio Paul Tiongik iz Kenije koji je na banjalučkoj stazi ostvario sjajan rezultat od 1:02:31.

Drugo mjesto osvojio je Noel Hitimana (1:05:17) , dok je na trećem mjestu Žan Baptist Simunkeka. U ženskoj kategoriji pobijedila je Ivine Lagat koja je istrčala trku u vremenu 1:12:41, druga je bila Ruth Nundu Mbatha (1:14:04), dok je treće mjesto zauzela Helen Jepkosgei Kimutai.

Naša olimpijka Lucia Kimani zauzela je petu poziciju.

U trci Prointer 10k pobijedio je J.M. Viannei MIASIR sa vremenom 0:29:24. Drugo mjesto osvojio je Binot Wycliffe Kipkorir (0:29:44), dok je na trećem mjestu Andrew Kwemoi Mang'ata (0:30:13).

Pobjednica trke Prointer 10k je Bojana Bjeljac iz Hrvatske sa rezultatom 0:33:29, druga je bila Jane Ngima Mbogo (0:33:40), dok je treću poziciju zauzela Csilla Pap. Nagrađeni su i timovi koji su se takmičili u G-Drive 5k Team Run trci. Najbolji rezultat u muškoj konkurenciji ostvarila je ekipa "Maratonci", najbolji ženski tim je "mojMarket 20", dok je najbolji rezultat među mješovitim timovima ostvarila ekipa "FBN1".

GoPro RMC Banja Luka Half Marathon, Prointer 10k i timska trka G-Drive Team Run startale su jutros u 9 časova. Trke je zvanično otvorio Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji je poželio sreću trkačima na stazi.

On je pozvao Banjalučane da prate i druge događaje u okviru "Vivia Run&More Weekend" festivala, ali i "Proljeća u Banjaluci" koje se održava povodom obilježavanja Dana grada Banja Luka.

U okviru sportskog dijela "Vivia Run&More Weekenda" festivala u svim trkama učestvovalo je oko 7.000 trkača, dok je festival okupio oko 10.000 posjetilaca, gostiju i navijača na ulicama grada.

Tropic Bambini maraton trčalo je preko 700 mališana, koji su nakon dionice od 250 metara nagrađeni finišerskim medaljama, a na tvrđavi Kastel zabavljali su ih članovi dječijeg hora "Vrapčići".

Prethodni dan održana je druga po redu myBook School Run Trka, koju je trčalo oko 1.300 banjalučkih školaraca iz osnovnih i srednjih škola, a brojni građani obilježili su početak proljeća učešćem u najveselijoj trci Color Fun Run, nakon čega su se zabavili uz koncerte Mirele i Lake, te Queen Real Tribute benda.

Festival "Vivia Run&More Weekend" nastavlja se večeras od 21 sat na Main stage-u tvrđave Kastel gdje će biti održana veliki party na otvorenom koji organizuje Fresh Wave festival, a na kojem će nastupiti James Zabiela, G. Edd i Mladen Tomić.