Na stazi od 16 km
152

Održan prvi Valter Trail: Takmičari postigli sjajne rezultate uprkos kiši i snijegu

L. K.
Danas je uspješno održan prvi Valter Trail u čast Katherine Switzer, a u organizaciji Planinarskog društva Skakavac.

Katherine Switzer je prva žena koja se službeno takmičila na Bostonskom maratonu davne 1967. godine. Ujedno je i simbol otpora, ona je Valter trčanja i jednakosti žena u sportu, i upravo zbog toga se utrka zove: Valter Trail u čast Katherine Switzer.

Staza Valter Traila je bila kružna, dužine 16 km, sa visinskom razlikom od 710 metara. Start utrke je bio u Dječijem odmaralištu Crvenog križa Kantona Sarajevo u Vogošći, odakle su učesnici trčali na brdo Motka i kružnom stazom vraćali nazad.

Od registrovanih 178 trkača, uslijed nepovoljnih vremenskih uslova, kiše i snijega, na start je izašlo 100 trkača. U muškoj konkurenciji prvi kroz cilj je prošao Džemal Jašarević iz Bosne i Hercegovine, drugi Benyamin Vuk iz Hrvatske dok je treći Slaven Stojkov iz Bosne i Hercegovine. U ženskoj konkurenciji prva je bila Naida Avdić iz Bosne i Hercegovine, druga Tara Weyen Gaines iz SAD-a, a treća Amela Tuzlak iz Bosne i Hercegovine.

Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac je rekao da ovo društvo planira veliki broj aktivnosti u ovoj godini, te pozvao sve one koji vole prirodu i fizičku aktivnost da se pridruže društvu.

“Planinarsko društvo Skakavac vrijedno radi na promociji brdskog trčanja, planinarenja ali uvodi i nove zanimljive outdoor aktivnosti. Naredna aktivnost koju provodimo je Valter Canicross, odnosno utrka sa psima koja se održava 10. maja”, rekao je Bašić.

Više informacija o Planinarskom društvu Skakavac je dostupuno na web stranice ili Facebook stranice.