Započeo jutros u 8 sati
113

Održan je peti Sarajevo Marathon: Učestvovalo više od dvije hiljade trkača iz 44 zemlje

N. O.
Foto: irfancengic.ba (Foto: V. D./Klix.ba)
Foto: irfancengic.ba
Jutros je ispred Vijećnice startao peti Sarajevo Marathon, a hiljade učesnika iz više od 40 zemalja svijeta učestvovali su u utrci na ulicama Sarajeva.
Prvo mjesto u kategoriji muškaraca osvojio je Emir Hastor s prolaznim vremenom 2:33:51. Drugo mjesto osvojio je Jonas Müller, a treće Mladen Stevanović.

U kategoriji žena prvo mjesto zauzela je Marija Vrajić s prolaznim vremenom 3:00:51, drugo mjesto je ostvarila Ines Jozi, a treće Amela Trožić.

Nakon tradicionalnog razgibavanja na platou preko puta Vijećnice, trka je zvanično započela jutros u 8 sati. Organizatori su ranije najavili da je za 60 posto premašen prošlogodišnji broj prijavljenih učesnika.

Osim maratona na 42km i polumaratonske trke na 21km , trkači su učestvovali i u utrci Alkaloid 5K Run, a za najmlađe tu je i BASH Kids Run.

Sportska manifestacija "SARAJEVO MARATHON powered by Cedevita Vitamin Water" uvrštena je u službeni dio programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad Sarajevo.

Organizatori su ranije saopštili da će učestvovati više od 2200 takmičara iz 44 države. Među učesnicima je bilo i nekoliko službenika Federalne uprave policije.

Staza Sarajevskog maratona spaja Sarajevo i Istočno Sarajevo. Trenutni rekord staze je 2 sata 20 minuta i 54 sekundi, a postavio ga je Laban Cheruiyot, atletičar iz Kenije.

Zbog utrke su na snazi bile i povremene obustave saobraćaja.