Dobre vijesti
3

Odlazak u kino vrijedi kao lagani kardio trening

N. I.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Niste ni slutili da je gledanje filma uz kokice oblik vježbanja.

Zamislite da odete u kino kako biste uživali u akcijskom spektaklu, a da zatim saznate da je vaše tijelo sve vrijeme i samo bilo u nekoj vrsti akcije. To tvrdi istraživanje provedeno na Londonskom koledžu (mindbodygreen).

Kako tvrde tamošnji stručnjaci, jedna projekcija filma vam čini isto što i lagani kardio trening. Naime, oni su do ovog saznanja došli tako što su uporedili dvije grupe ispitanika. Dok su jedni uživali u filmu Aladdin iz 2019., druga grupa je imala zadatak za to vrijeme čitati roman.

Uz pomoć upitnika i biometrijskih senzora koji su kod ispitanika pratili otkucaje srca i tjelesnu temperaturu dobiveni su nevjerovatni rezultati. Oni su pokazali da se ispitanicima za vrijeme projekcije filma rad srca ubrzao i da su, u prosjeku, 40 minuta bili u stanju takozvane "zone zdravog rada srca".

"Iako je riječ o laganom nivou stimulacije, on je u stanju dosegnuti nivo kardio treninga i sagorjeti masti", tvrde stručnjaci.

Čak 55% ispitanika je izjavilo da je gledanje filma bilo terapeutsko iskustvo, što svjedoči o emotivnim i mentalnim pogodnostima koje odlazak u kino može imati na ljudski organizam.

"Kino je jedno od rijetkih preostalih mjesta gdje se možemo isključiti od vanjskog svijeta i naših tehnoloških spravica. Jedinstvene odlike atmosfere kina, koja nas uvlači i usredotočuje, imaju pozitivan utjecaj na naš um i kreativnost", glasi zaključak studije.