Savjeti trenera
4

Neočekivani pokreti koji kao rezultat imaju sjajne trbušne mišiće

Klix.ba
Ukoliko radite tipične vježbe za trbušne mišiće, obično znate i šta očekivati. Fokusirate se na pokrete koji tretiraju srednji dio tijela i osjetite zagrijavanje koje vam govori kako se "magija dešava". Međutim, čak i kada radite vježbe koje nisu direktno usmjerene na abdomen, ipak ojačavate grupu mišića oko područja trupa i zdjelice.

Te "core" ili jezgrene mišiće čine mišići oko kukova, trbušni, mišići leđa i ramena. Svi oni funkcionišu kao jedna snažna cjelina.

Magazin Self donosi savjete kojim pokretima da aktivirate mišiće jezgra i učinite ih snažnijima.

"Sve što ima veze sa balansom pospješuje stabilizaciju jezgre", kaže trenerica Kira Stokes i izdvaja pokrete koji izoluju jednu stranu i mijenjaju centar gravitacije. "Stabilizacija jezgre zahtijeva snagu, ali dok radite te vježbe nećete osjetiti isto zagrijavanje mišića kao kod klasičnih vježbi za abdomen".

U svakom slučaju, navodi trenerica, ako se zaista fokusirate na svoje jezgro i stvarno ga koristite kako biste učvrstili svoje tijelo oni će se aktivirati tokom većine vježbi koje radite, pa tako i skakanjem, vodoravnom (plank) položaju tijela, kao i komplikovanijim vježbama koje uključuju aktiviranje više mišićnih grupa odjednom.

U fotogaleriji pogledajte neke od vježbi koje ona predlaže.