Nedjeljna rekreacija
172

Nakon dvogodišnje pauze u Sarajevu održana atletska utrka Vivicitta

N. O.
Vivicitta utrka u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vivicitta utrka u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Atletska utrka Vivicitta, koja koristi trčanje kao alat za promociju humanih prava i vrijednosti, održana je jutros u Sarajevu nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom.

Organizator ovog događaja je Sportski savez Kantona Sarajevo uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS, a generalni organizator je UISP (Unione Italiana Sport per tutti) iz Italije.

Trka nije samo lokalnog nego i regionalnog karaktera, s obzirom na činjenicu da svake godine na ovoj trci u Sarajevu učešće uzmu i atletičari iz zemalja u regionu.

Specifične teme utrke se mijenjaju se svake godine, a ove godine je obuhvaćena porukom: "Održite vašu formu".

U Sarajevu se ova trka održala prvi put 1995. godine, kada su građani, djeca i atletičari trčali u podrumskom prostoru ispod platoa Skenderije.

Vivicitta okuplja više od 90.000 građana koji trče istovremeno u različitim gradovima širom svijeta, a svaki grad u okviru Vivicitte organizira dvije trke.

Takmičarska trka u glavnom gradu BiH se odvijala po ruti: Start - Veliki park (preko puta BBI Centra) - skretanje kod Addiko banke i ulicom Branislava Đurđeva - ulicom Musala - Obala Kulina bana - do Vijećnice (okretište kroz ulicu Brodac, ulica prije Vijećnice - vraća se ulicama Mula Mustafe Bašeskije - Maršala Tita do Velikog parka).

Trkači su bili podijeljeni u šest kategorija: takmičari, osnovne škole, srednje škole, fakulteti, rekreativci i veterani.

Najbolji rezultat u zvaničnoj utrci ostvario je Samir Halilović, drugo mjesto zauzeo je Alen Memić, dok je trećeplasirani bio Jasmin Pajević. Kod žena najbrža je bila Alma Hrnjić, drugoplasirana je bila Amela Trožić, a treće mjesto je zauzela Irma Kristić.

U kategoriji osnovnih škola prva tri mjesta kod dječaka osvojili su Hanan Katana, Dogoja Ahmed i Sergej Vražalica. Najbrža djevojčica bila je Nadža Bejdić, drugoplasirana je bila Laura Kujačić, a treće mjesto osvojila je Ema Hodžić.

Adnan Efendić osvojio je prvo mjesto u kategoriji srednjih škola, Dino Halilović bio je drugi, dok je trećeplasirani bio Harun Delalić. Kod djevojaka u kategoriji srednjih škola Meldina Osmanović je zauzela prvo mjesto, dok su Nejra Sipović i Hana Hajdarpašić osvojile drugo i treće mjesto.

Studenti fakulteta sporta i tjelesnog odgoja osvojili su prva tri mjesta u kategoriji muškaraca, a to su Adi Čizmo, Ismar Merdžić i Nedim Lepenica. Kod djevojaka najbrža je bila Emina Begić sa Elektrotehničkog fakulteta.

Kod veterana najbolji rezultat ostvario je Esad Lizde, drugi je bio Haso Hubijar, dok je Kukuruzović Hazim zauzeo treće mjesto. Najbrža veteranka bila je Bojana Đurđević.

Utrku objedinjuje kompjuterski sistem koji omogućava da sportaši prate svoje rezultate u bilo kojim gradovima gdje se održava trka.

Vivicitta se smatra i društvenim događajem jer takmičari demonstriraju njihovu podršku da žive u prirodnom prijateljskom okruženju, u solidarnosti sa stanovnicima drugih zemalja, dijeleći različite kulture, poštujući razlike i slanjem zajedničke poruke mira.