|

Motivacija je poželjna za trening, ali to ne znači da ne trebate vježbati kad ste depresivni

Motivacija je poželjna za trening, ali to ne znači da ne trebate vježbati kad ste depresivni
0
Klix.ba
10.4.2019. u 15:05
4
komentara
0

dijeljenja
Motivacija je poželjna za trening, ali to ne znači da ne trebate vježbati kad ste depresivni Ilustracija: Shutterstock
Sportaši znaju da je nemoguće uvijek biti motiviran za treninge, ali depresija nije strašna ukoliko želite održati kontinuitet u vježbanju. Naravno, pridržavajući se stručnih uputa.
Vježba je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje, i fizičko i mentalno. No, nećete se uvijek osjećati sjajno prilikom vježbanja, ali to je i više nego uredu. Postoje koraci koje u takvim situacijama možete poduzeti, piše Men's Health.

Psihoterapeutkinja Sarah Farris objašnjava da je depresija stanje od kojeg se pričinjava da su i za najmanje aktivnosti potrebni nadljudski napori.

Posljedice depresije su šarolike budući da utječu na emocionalno stanje (tuga, beznađe) i fizičko (umor, bol u želucu, glavobolje). Povremeno sve djeluju zajedno kako bi vas usredotočilo samo na jednu stvar: koliko je sve strašno.

Međutim, svako se može boriti protiv depresije. Donosimo šest taktika koje vam mogu pomoći da se nastavite kretati kad za to nema motivacije.

Odredite ciljeveSportski psiholog na Univerziteta Kansas Darrell L. Phillips preporučuje da prije nego što vas uhvati depresija odredite ciljeve o tome šta zaista želite postići i da se tih ciljeva pridržavate.

"Navedite pojedinosti o tome šta želite raditi i na koji način to želite postići", kaže on, dodavši da kada primijetite da ste depresivni možete pokušati da ispunite barem dijelove zacrtanih ciljeva.

Uklonite moguće preprekeUkoliko vam se vježbanje čini gotovo nemogućim, postoje uvijek šanse da se bar natjerate da odete u teretanu. Na taj način ćete ukloniti prvu prepreku. Isto važi i za praktikovanje vježbi u teretani.

Ne trenirajte samo kad ste motiviraniMoguće je biti nezainteresovan za trening, ali to ne znači da ne trebate slijediti ranije razrađen program treniranja. Neuspjeh je zagarantovan ukoliko ćete trenirati samo kad ste motivirani.

Radite koliko možeteNe treba po svaku cijenu težiti ispunjavanju ranije zacrtanih ciljeva, ali je neophodno pokušati. Upravo ti pokušaji vas mogu motivirati da uradite više nego što ste mislili da možete.

Ne uspoređujte se s drugimaKada ste depresivni, postoji mogućnost da se uspoređujete s drugima i stvorite pogrešan utisak o svojim mogućnosti. Iz tog razloga je nepoželjno suparništvo kada ste depresivni.

Zabilježite svoja postignućaKada ste depresivni, svaki pokret je velika pobjeda. Stoga ne bi bilo loše voditi kalendar treninga, uključujući i one kada ste bili depresivni. To može povećati pozitivne osjećaje.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...