Želite smršaviti?
3

Mjesto na kojem se debljate otkriva uzrok i koji tip pretilosti imate

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Imate problema s kilogramima i koliko god pokušavate smršaviti ne uspjevate. Nije svako debljanje isto, kao što nisu isti ni uzroci.

Upravo onaj dio tijela gdje imate najviše sala ukazuje i na pravi razlog debljanja. Naučnici su identificirali šest različitih okidača debljanja.

Pretilost povezana s tjeskobom

U ovom tipu debljanja masnoće se prvo i najviše primijeti na područje od donjeg dijela trbuha do koljena, a na udaru su noge i stražnjica. Najčešći je uzrok povremeno prejedanje, ali i tjeskoba te depresija.

Ovaj tip debljanja je češći kod žena. Rješenje je liječiti uzrok tjeskobe ili depresije ili prepoznati da su to okidači za prejedanje te u tim slučajevima unos hrane zamijeniti nekom drugom aktivnosti, primjerice treningom.

Neaktivna pretilost

Za ovaj tip debljanja najveći je krivac sjedilački način života i premalo fizičke aktivnosti. Osobe se debljanje u gornjem dijelu tijela - od kukova pa do lica. Uzrok je, osim onog očitog, unosa previše kalorija, kao i sjedilački način života.

Pretilost povezana s hranom

U ovom se tipu debljanja kile prvenstveno hvataju oko struka, kao svojevrsni "šlauf". On je pokazatelj prekomjernog uživanja u nezdravoj hrani, ali i namirnicama punih šećera, soli i masnoća.

Glutenska pretilost

Ako salo na vašem tijelu najviše primijeti na području od prsa do kukova, kao i po stražnjoj strani leđa - riječ je o glutenskoj pretilosti. Najčešći uzrok je loša reakcija na gluten. Češća je kod žena, a pojavljuje se u razdobljima hormonalnih promjena - od puberteta i trudnoće do menopauze.

Aterogenska pretilost

Ako se višak kilograma prvo prima za donji dio tijela, od stražnjice do nogu, vjerovatno je riječ o aterogenskoj pretilosti. Naime, uzrok ovakvog tipa debljanja je genetski i svodi se na lošu cirkulaciju, a pojačava se kod promjene životnih navika - premalo sna, smanjenje kretanja.

Venska pretilost

Venska cirkulacija je jedan od uzroka pretilosti koji je u svojoj osnovi uvjetovan genima manje nego životnim navikama. Kod skupljanja sala isključivo na području trbuha veliku ulogu igraju geni - smanjenim protokom krvi kroz to područje te usporavanjem metabolizma. Stvar pogoršava pušenje te uživanje u alkoholu, a vježbanje je jedino rješenje.